НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на Хокни само за ценители в Лондон, броени дни преди мащабната ретроспектива в Тейт (03.02.2017)

Само няколко месеца преди 80 годишнината му, английският художник Дейвид Хокни и неговите ранни гравюри се превърнаха в основен фокус на изложба в Лондон, която съвпада с дългоочакваната му ретроспектива в Тейт Британ (9 февруари – 29 май). „The Complete Early Etchings 1961-64“ в галерия Hazlitt Holland-Hibbert (3 февруари – 10 март) отразява възхода на Хокни по време на неговото формиране като творец, докато завършва образованието си в кралския колеж по изкуства и започва професионална кариера. Именно тогава Хокни печели награда за изкуство, която му осигурява пътуване до Америка, страната, която се превръща в постоянна тема в произведенията му.

Идеята за изложбата се появила от сътрудничеството между лондонската галерия и базираният в САЩ дилър на графики Линдзи Инграм. Това е първото цялостно представяне, което ще съдържа отпечатъци от всички първи ранни принтове на Хокни, които възхваляват природната дарба на художника и свидетелстват за майсторството му в рисуването с един цвят, което той си признава, че е приел като резултат от това, че не е имал възможност да си позволи бои, докато учи. 
 
Започвайки с първия офорт „Аз и моите герои“ (1961), където Хокни рисува автопортрет със своите идоли, американския хомосексуален поет Уолт Уитман и лидера за граждански права Махатма Ганди, изложбата го показва като млад, изследовател и бунтар.
 
Сред другите по-известни произведния са „Дипломата“ (1962), сатирична самостоятелно присъдена университетска квалификация (която той първоначално отказва да получи от кралската академия, след като не желае да изпълни писмените елементи от дипломната си работа), както и пълната серия на „Прогреса на Рейк“ (1961-1963), полу-автобиографична серия на Хокни от неговото първо пътуване в Америка, базирана на сериите на Уилям Хогард, в които прахосник пропилява богатството си при пристигането си в Лондон.
 
Изложбата има и няколко до сега непоказвани творби от частни колекции, автопортрет предоставен от Тейт и много рисунки от късния му период, както и черни, бели и червени  офорти, които отразяват ранната кариера на художник, който отказва да говори за нея. Поставяйки наскоро рекорд  за едно произведение продадено на аукцион (11,7 милиона долара), изглежда това е началото на ключова година за Дейвид Хокни.
 
Diploma
Diploma
Jungle boy
Jungle boy
Mirror, mirror on the wall
Mirror, mirror on the wall
The arrival
The arrival
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!