НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Копенхаген представя хиперреалистични скулптури, които карат посетителите да настръхват (09.02.2017)
 Датската столица представя поредна провокативна изложба, в музея Аркен под заглавие „Божичко! Това живо ли е?” (GOSH! Is it Alive?). С техническо съвършенство, смущаващи мащаби, присъствие и хумор, произведенията повдигат много актуални въпроси за това какво означава да бъдеш човек, точно сега като роботите, технологиите и изкуствения интелект навлизат в ежедневието ни по радикален начин.

Хиперреализмът е една от наистина големите тенденции в съвременното изкуство в момента. Изложбата показва творби от 31 международно признати художници, между които Маурицио Кателан, Тони Матели и Рон Муек, създател на едно от основните произведения на изложбата – 5-метровата скулптура „Момиче” от 2006 г.

Сблъсквайки се с човешките скулптури в изложбата, посетителите се доближават до  това, което изглежда да е друго човешко същество. Чувството е едновременно  стимулиращо, но и плашещо, защото произведенията са свързани до голяма степен с връзката между живота и смъртта, реалността и фантазията, човека и машината.

Хиперреализма води началото си от 60-те години на ХХ век, като реакция на абстрактния експресионизъм, заедно с течения като поп арт и концептуално изкуство. Оттогава няколко художници създават скулптури, които в смущаваща степен приличат на истински хора.

Изложбата може да бъде разгледана до 6 август 2017 г. 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!