НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Световни музеи отбелязват 100 години от болшевишката революция (13.02.2017)
„Революционен импулс: Възходът на руския авангард” в Музея на модерното изкуство, Ню Йорк (до 12 март)
 
Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк (MoMA) поведе и откри първата от големите международни юбилейни изложби, посветени на изкуството на Руската революция. Експозицията, която продължава до 12 март, се фокусира върху периода 1912-35 г. и включва големите имена на супрематизма и конструктивизма: Казимир Малевич, Ел Лисицки, Александър Родченко, както и много други. Тя също така разглежда художници  като Наталия Гончарова и Михаил Ларионов, които преплитат кубизма и футуризма с руския фолклор, както и такива като Сергей Айзенщайн, които експериментират с  фотография и кино. Около 260 произведения от богатата колекция на музея, включваща повече от 1000 творби от периода са представени в тази изложба.

„Революция: руско изкуство 1917-1932 г.”, Кралската академия по изкуствата, Лондон (11 февруари-17 април)
 
Отнела пет години за организирането й, „Революция: руско изкуство 1917-1932 г.”, отваря врати този месец в Кралската академия на изкуствата в Лондон. Изложбата документира конкуриращи се идеи, представяйки заедно произведения на авангарда и социалистическия реализъм. Тя черпи вдъхновение от една изложба, организирана от арт критика Николай Пунин през 1932 г., която представя 3000 произведения от съвременното руско изкуство. 
 
Лондонската институция също ще пресъздаде стаята, посветена на Малевич, с повече от 30 картини и архитектонични форми, инсталирани заедно за първи път от 85 години насам. „Обикновено, музеите гледат на руското изкуство от този период като част от общите търсения на международното съвременно изкуство”, споделя куратора на изложбата Джон Милнър. „Ние представяме един нов поглед към руското изкуство от гледна точка на руския контекст, в който то е създадено, както и условията, които по това време обединяват коренно различни групи”. 

„Червена звезда над Русия”, галерия Тейт Модърн (8 ноември 2017 г. – 18 февруари, 2018 г.)
 
През есента, Тейт Модърн ще отвори изложбата „Червена звезда над Русия”, която обхваща визуално изкуство от руските стачки от 1905 г. до смъртта на Сталин през 1953 г. 
 
По-голямата част от произведенията са взети от колекция, наброяваща повече от 250,000 фотографии, плакати и вестници, принадлежащи на покойния графичен дизайнер и експерт по съветското изкуство – Дейвид Кинг, които сега са в колекцията на Тейт. 
 
Главния уредник на изложбата, Наталия Сидлина, споделя „Това е най-важната колекция от публикувани и архивни творби от началото на века, до идването на  Хрушчов. Тя подчертава факта, че по-голямата част от хората на Русия преживяват изкуството единствено чрез печатните медии”. 
 
Марк Шагал
Марк Шагал
Исак Бродски
Исак Бродски
Казимир Малевич
Казимир Малевич
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!