НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В основния проект на тазгодишното 57-мо издание на Биеналето във Венеция ще участват 120 художници от 51 страни (14.02.2017)
 120 художници от 51 страни ще вземат участие в основния проект Viava Arte Viava /Да живее живото изкуство/ на 57-мото издание на Биеналето във Венеция. 103-ма от художниците ще вземат участие в събитието за първи път.

Един от най-големите и престижни арт форуми в Европа ще се проведе от 13 май до 27 ноември на традиционните места - в Централния павилион (Central Pavilion), Жардини (Giardini) и в Арсенале, но и на специални места в Града на дожите, т.нар. Транспавилиони (Trans-pavilions). 

Художественият директор на тазгодишното издание на Венецианското биенале, Кристин Масел, заяви, че подготвя изложба „проектирана с художниците, от художниците, за художниците”. По думите и, тя се занимава със „себеизразяването” и с изкуството като „духовно измерение”, а не като политически изказ.

Масел, която е главен куратор на съвременно изкуство в центъра „Помпиду” в Париж, заяви, че повече жени ще участват в изложбата, озаглавена „Viva Arte Viva” – акцентът ще е върху забравените художници и изследвания на творби от Латинска Америка, Близкия изток, Източна Европа и Русия. 
 
„В нашия свят, изпълнен с конфликти, в който хуманизмът се намира в сериозна опасност, изкуството е най-ценната част от съществуването на човека. То е идеално средство за рефлексии, за индивидуално самоизразяване, за свобода и за задаване на фундаментални въпроси... Сега, повече от всякога, гласът и отговорността на художника играят решаваща роля в рамките на съвременните дискусии,” казва Кристин Масел по повод мотото на тазгодишното Биенале – „Viva Arte Viva”.

Специалният формат на Биеналето, наречен “Unpacking My Library” и вдъхновен от едноименното есе на германския философ Валтер Бенямин от 1931 г., ще бъде посветен на любимите книги на художниците, участващи в основния проект.
 
 
Кристин Масел
Кристин Масел
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!