НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Поклонението на влъхвите” от Леонардо да Винчи се връща в „Уфици” след 6-годишна реставрация (27.02.2017)

Наскоро реставрираната живопис върху дървен панел от Леонардо да Винчи, произведения спасени от земетресението в централна Италия, и вдъхновени от Ренесанса рисунки на руския режисьор Сергей Айзенщайн са част от еклектичния  списък с изложби, идващи в галерия „Уфици” във Флоренция през тази година. Повече за „Уфици” тук

Престижният музей, който е известен най-вече с шедьоврите на Ботичели, Рафаело и Тициан, ще развива програмата си с още временни изложби по време на ниския  туристически сезон, според неговият директор – Айке Шмид. 
 
След като прекара 6 години в процес на реставрация в центъра за реставрация „Opificio delle Pietre Dure” в Италия, „Поклонението на влъхвите” на Леонардо се завръща в Уфици в края на март. Изложбата ще бъде открита на 28 март и ще продължи до 24 септември 2017 г. Създаден на площ по-голяма от два квадратни метра, дървеният панел е най-големият оцелял пример за този вид творба от тосканския майстор. Поръчана като олтар от монасите от църквата Сан Донато в Скопето през 1481 г.,  творбата остава недовършена, когато Леонардо се мести в съда в Милано през следващата година. 
 
Картината преминава в ръцете на управляващата фамилия Медичи, които век по-късно установяват своят частен музей в Уфици. Творбата сега ще бъде представена пред публика, заедно с „Поклонението на влъхвите” (1496 г.) от Филипино Липи. Тази картина в крайна сметка е възложена да замени поръчаната на Леонардо.
 
Спасени произведения на изкуството от земетресенията в Централна Италия са обект на следващата изложба в музея, която ще се проведе между 28 март и  30 юли. В сътрудничество с местните власти, „Уфици” ще покаже творби от средновековието до XVIII век, които са били спасени от повредените църкви, паметници и музеи на провинциите Асколи Пичено, Фермо и Мачерата. Постъпленията от продажбата на билети ще подпомогне финансирането на реконструкцията на културното наследство в земетръсната зона, което може да струва на страната около € 3 млрд, според неотдавнашен доклад на  Агенцията за гражданска защита на Италия.
 
Шмид споделя, че музеят ще приключи годината с три изложби, насочени към „трима истински революционери”,  свързани с колекцията на „Уфици”. Това са религиозният реформатор Мартин Лутер, който е увековечен от Лукас Кранах Стария и неговото ателие; Леополдо де Медичи, кардиналът и запален колекционер, чието изкуство Уфици все още съхранява; и най-изненадващото – Айзенщайн. 
 
Съорганизатори са „Държавния музей за изящни изкуства Пушкин” в Москва и „Синетека Комунале” в  Болоня. Изложбата се нарича „Айзенщайн: Революцията на изображението” и ще може да бъде видяна между 7 ноември и 7 януари, 2018 г. Тя проследява разказа за революцията на пионера в съветското кино и неговият интерес към италианското ренесансово изкуство. „За нас е важно не само да имаме случайни съвременни изложби, но такива, които представят нова гледна точка към историческите творби, които хората виждат в Уфици”, споделя директора на музея Шмид. Прочетете повече за него тук.  
 
audemars piguet royal oak replica Chronograph City of Sails may be the legendary Sports Luxury model in Limited Models in a number of metals having a 44mm case. Audemars Piguet Royal Oak Offshore is among probably the most identifiable luxury items you will find, and also the City of Sails is among rare and many desired.
 
.
.
Леонардо, Поклонението на влъхвите
Леонардо, Поклонението на влъхвите
Филипино Липи, Поклонението на влъхвите
Филипино Липи, Поклонението на влъхвите
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!