НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Непоказвани творби на Райна Стоймирова в галерия „Сезони“ (28.02.2017)

 Галерия "Сезони" представя творчеството на Райна Стоймирова от 1 до 14 март.

В изкуството…, в киното, графиката, театъра, музиката, нищо не е само черно или бяло, дори в черното, и в бялото, човешките очи търсят цвета. Какво е живописта без цвят? Автор като Райна Стоймирова осмисля стойността на цвета в съвременното изкуство. Когато видях за първи път картина на авторката, бях щастлива че съм допусната до света на една „русалка“, обитаваща подводни светове. 

Платната  на художничката в галерия „Сезони“ са като истински водопади от многоцветни и  сочни багри, вулкани от енергия. Тази силна, мощна енергия протича през сетивата,  обливат ни  преливащи един в друг потоци от цветни мечти, сънища, абстрактни проекции на  светлини, загадъчни на места, пропити от дълбините на морските дъна, от почвите в природата, ветрове, движещи се със скоростта на мистрала. Картините на Райна са пропити с експресия на емоциите и на усещанията. Работата и с текстил е обогатила културата и на живописец. Специфичният  за нея  колорит и техника я отличават и тя винаги е разпознаваема. 

 Цветът в картините на Райна не е самоцел, той е основна движеща сила и изразно средство, което е като запазена марка за таланта и. В сивотата на ежедневието и на монотонността на градския пейзаж, след дългата и студена зима, изложбата и  в галерия „Сезони“ е като истинско цветно пробуждане, раждане на пролетта, прераждане на красотата, прилив на  енергия от соковете на живота, които Райна „изстисква“ с четки  върху платната, очакващи да бъдат превърнати от бели в истинска живопис. Художничката не  се интересува от временните неща, независимо от привидната си  спонтанност. Нейните живописни жестове са присъщи на естествените, емоционални, чувствителни и свободни артисти, които не робуват на модни тенденции, вкусове и сухотата на ограниченията… 

Срещата с живописния талант на Райна Стоймирова  и нейната изложба в галерия „Сезони“ ще бъде преживяване, от което се нуждае съвременното изкуство като цяло – Ренесанс на цвета.

                                                                                              д- р  Райна Дамяни
 
Реката, диптих
Реката, диптих
Откровение
Откровение
Здрач
Здрач
Равноденствие
Равноденствие
Равноденствие
Равноденствие
Утро
Утро
Утро
Утро
Отражение
Отражение
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!