НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Банкси „украсява“ хотела с "най-лошата гледка в света" (07.03.2017)

 Добре дошли в "хотела с най-лошата гледка в света." Моля, бъдете внимателни с изкуството за милиони долари по стените.

Анонимният и неуловим британски графити художник Банкси е украсил интериорите на Walled Off Hotel, къща за гости с девет стаи в града на Западния бряг, чиито прозорци гледат към бариерата, която разделя територията от Израел. Хотелът ще отвори за гости на 11 март, с стаи, започващи от $ 30 на нощ.
 
Сред стаите, декорирани от художника, спечелил славата си с изрисуването на стени по цял свят с остроумни илюстрации и политически коментари, е стаята "Банкси". В нея  стенопис на стената над леглото с кралски размери изобразява палестинец и израелец в битка – или по-точно бой с възглавници.
 
Банкси, който рядко коментира работата си и пази истинската си самоличност в тайна, е пътувал до Палестина и Израел и преди това, под прикритието на нощта, рисувайки върху самата ограда между двете страни. Наскоро той нарисува стенопис, само на няколко крачки от текущия си проект, показващ момиче понесено във въздуха от балони.
 
Един от графитите създадени на ивицата Газа през 2015 г., дори бе продаден, въпреки несъгласието на художника. Това не отказа Банкси и миналата година, четири улични графита в Газа бяха приписани на него, включително такъв, изобразяващ гръцка богиня сред развалините на разрушена къща. 
 
В допълнение към стаите за гости, Банкси е създал нещо като музей, който включва камери за наблюдение, монтирани като трофеи, гръцки бюст заобиколен от облак сълзотворен газ и восъчна статуя, изобразяваща подписването на Декларацията на Балфур, от 1917 г., в която се казва, че Великобритания ще създаде еврейски национален дом в Палестина при условие, че няма да бъдат засегнати правата на вече съществуващите там общности.
 
Банкси, който става известен с произведенията направени чрез шаблони  на стените на Бристол, Англия, се превърна в международна суперзвезда. През 2015 г. той създава и изложба, наречена Dismaland, в която работи с израелски и палестински артисти показани заедно. 
 
гледката от хотела
гледката от хотела
стаята
стаята "Банкси"
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!