НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Може да видим кои филми са гледали нашите баби в оригинална изложба (07.03.2017)
 С изложба „Филмови плакати от 30-те до 80-те години на ХХ век” Регионален исторически музей - Шумен гостува на Културния център на софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Изложбата има за цел да разработи една позабравена тема в българското приложно изкуство – тази за филмовия плакат. През последните години поради промяна на структурата на филмовото производство и филмовия показ, създаването на оригинални филмови плакати рязко намаля. В същото време в архивите на Националната филмотека се пазят голям брой плакати от последните десетилетия. Част от тях ни връщат към любими филми или към светила в българското графично/плакатно изкуство.

Настоящата експозиция включва близо 100 образеца от най-богатите колекции в страната и представя киноафиши на част от най-известните световни и български филми. В нея са изложени плакати на: „Треска за злато” (1925), „Момичето от север”(1927), „Тарзан” (1932), „Клетниците” (1933), „Така целува Фернандел” (1941), „Чапаев” (1934), „Петър Велики” (1937), „За цял живот” (1930), „Прилепът” (1940), „Крачун и Малчо смели моряци” (1940). Изложени са и плакати на първите български филми, произведени след 9 септември 1944 г., като „Ще дойдат нови дни” (1945), „Калин Орелът” (1950), „Под игото”, (1952), „Героите на Шипка” (1954).

Изложбата дава и възможност да се проследи развитието на графичната традиция през миналия век. Повечето киноафиши са изработени на принципа на литографията, което ги прави изключително ценни и интересни. Ярките им цветове и красивите им образи показват духа на тяхното време.

Откриването на гостуващата експозиция е на 7 март, в 18.00 часа, в галерия "Алма Матер" в софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тя ще бъде представена там до 7 април. Това е месецът, в който учебното заведение е домакин и на част от програмата на 21-то издание на международния филмов фестивал „София Филм Фест”.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!