НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Джеф Кунс и центърът "Помпиду" в Париж бяха осъдени за плагиатство (14.03.2017)
 Американският творец Джеф Кунс и френският център за съвременно изкуство "Жорж Помпиду" бяха осъдени да платят общо 20 000 евро на наследниците на фотографа Жан-Франсоа Боре за преправянето на негова снимка. Фотографията е била използвана за изработката на скулптурата "Голи", представляваща две прегърнали се голи деца. 

Те ще трябва да платят 20 000 евро за съдебни разноски. Кунс дължи на семейството на фотографа и 4000 евро, за това че е публикувал спорната творба в интернет сайта си. Произведението не е участвало в ретроспективната изложба на Кунс, проведена в центъра Помпиду от ноември 2014 г. до април 2015 г., тъй като, както официално е посочено, е било повредено при транспортирането. Творбата обаче е отпечатана в каталога за изложбата и е била показвана в различни видеа и репортажи.

Джеф Кунс създава порцелановата скулптура „Голи” през 1988 г. Екземпляр от нея е продаден за 8 милиона долара през 2008 г.

Според френския съд тази скулптура е плагиат на снимката „Деца” на Боре, разпространявана през 1975 г. като пощенска картичка. На нея са изобразени две голи деца, които позират пред фотографа в идентична поза. Жан-Франсоа Боре  умира през 2014 г., е известен портретен фотограф и пионер на черно-бялата фотография на голи тела.

Кунс е съден многократно за плагиатство. Само няколко дни след откриването на негова експозиция в център "Жорж Помпиду" в Париж в края на 2014-та, художникът беше обвинен в плагиатство от френския рекламен дизайнер Франк Давидовичи. Според него в скулптурата си "Fait dТHiver" (1988) американецът е копирал негова реклама за марката Naf Naf. Произведението е поредица от четири авторски копия, наречена "Баналност" и в нея "главен герой" е бившата съпруга на Кунс - порно актрисата Илона Сталер, позната като Чичолина. През 2007-ма на търг в "Кристис" в Ню Йорк една от композициите беше продадена за 4.3 млн. долара.

 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!