НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Създaдоха иновативна серия бои за рисуване, чиито пигменти не съдържат вредния както за художниците, така и за околната среда - кадмий (18.03.2017)
 Марката Liquitex представи нови колекции от бои, разработени по иновативна технология – те са своеобразна алтернатива за художниците, тъй като пигментите им не съдържат вредния химичен елемент кадмий.

През 2014 г. Именно химичният елемент кадмий се оказа в центъра на остър спор между еколози, производители, законотворци и художници. Беше съобщено, че той има отрицателно въздействие върху нивото на калция в костите и потенциално свързаните с него заболявания. Стигна се до там, че European Chemical Agency предложи да бъдат забранени кадмиевите пигменти в боите. След възраженията на много художници и производители обаче, през есента на 2015 г. Европейският съюз се отказа от идеята за общоевропейска забрана върху производството на бои, съдържащи кадмий.

Европейският съюз обаче започна кампания за ограничаване на производството на кадмиеви бои след натиск от страна на шведски експерти - според техен доклад, веднъж попаднал в подпочвените води кадмият се утаява в почвата, съответно в земеделските земи, а оттам и в отглежданите култури.

След задълбочени тестове новите бои, дело на марката Liquitex, са били одобрени и от художниците, и от токсиколозите. Според експерти, тези бои ще намерят широко приложение в реставрацията, тъй като кадмиевите пигменти са чувствителни към светлината и се окисляват като с времето яркожълтото се превръща в зеленокафяво.

Новата колекция на Liquitex ще се появи на пазара през месец юли тази година. 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!