НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят Виктория и Албърт обяви ново впечатляващо дарение от бижута (31.03.2017)

Девет великолепни произведения на изкуството от Карл Фабердже и две от Йохан Кристиан Нойбер, майстор златар от 18 век бяха дарени на музея Виктория и Албърт от Никълъс Сноуман наследник на колекцията на Кенет и Салис Сноуман по схемата Cultural Gifts Scheme. Тази схема бе представена от правителството през 2013-та година като основна инициатива за насърчаване на доживотните отдавания на английски публични колекции за сметка на намаляване на данъците на дарителите. Това е вторият подарък, в музея Виктория и Албърт по тази програма. 

Музеят притежава една от най-добрите и съдържателни колекции от бижута в света и сега тези съкровища са на показ в галерията на музея, носеща името на други изявени дарители - Уилям и Джудит Болингер, която разказва историята на бижутата в Европа от праисторически времена до наши дни. Много малко предмети от Фаберже са държани в публични британски колекции. Тези 9 предмета от настоящото дарение са с изключително качество, със завладяващ произход и ще са от огромна полза за изучаването на европейските бижута във Великобритания. 
 
Кенет Сноуман (1919-2002 г.)  е изтъкнат специалист и колекционер на произведения на златари от 19ти век. Сноуман е и най-големият експерт по руския златар Фаберже и дори е поканен, като консултант за разказа „Джеймс Бонд - Собственост на една дама“, кратка история публикувана от Иън Флеминг през 1963 г. Сноуман публикува първата си книга за Фаберже през 1953 година и творбите представени в музея Виктория и Албърт отразяват кариерата му на учен и колекционер, дилър и куратор цели 50 години. Произведенията на Фаберже от неговата колекция включват четири издълбани животни поръчани от кралица Александра, която със своя съпруг Едуард VII била важен покровител на лондонския клон на известния руски златар. 
 
Животните са образец на резбоването в халцедон и ахат и включват павиан съскащ при защита, есетра, кенгуру и чинчила. Останалите животни от произведенията на Фаберже са тюлен от обсидиан, в който сенките на кожата и естествените нюанси на камъка са перфектно съчетани, както и силно стилизиран заек от опушен кварц, който показва влиянието на японското нецуке върху творбите на Фаберже. Сред произведенията на Фаберже, които предизвикват най-голяма емоция е нож за писма от планински кристал, монтиран в злато и с инкрустиран диамант. Това било подарък от царица Александра от Русия за нейната бивша английска гувернантка „скъпата Мис Джаксън“ за Коледа през 1900 година. Мис Джаксън била подкрепата й след ранната смърт на нейната майка.
 
Схемата The Cultural Gift включва също два изящни примера, които някога са били в легендарната колекция на крал Фарук от Египет. И двата са изработени от злато и инкрустиран скъпоценен камък от Йохан Кристиан Нойбер, най-известният от златарите в Дрезден в края на 18ти век. Дарителят Николас Сноуман казва „През 1977 година моят баща Кенет Сноуман, курира голяма изложба на Фаберже в музея Виктория и Албърт в чест на кралицата и сребърния й юбилей. Той беше изцяло посветен в обогатяването на колекцията на музея, като предостави рядък емайлиран пръстен монтиран с камея на Елизабет I през 1975 година и селекция от златни кутии от 18ти век след смъртта на майка ми през 1995 година.“
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!