НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-матираната, черна акрилна боя е достъпна за всички, без Аниш Капур (04.04.2017)

Художникът Стюарт Симпъл отговаря на Vantablack 2.0 с Black 2.0, като я направи достъпна за всеки, който я иска. Разбира се всеки, освен Аниш Капур. Сагата над художествените права на Vantablack, най-черното черно на планетата, продължава. 

Накратко, за непросветените, британският художник Аниш Капур има изключителните права да „рисува“ с Vantablack, цвят, който бе създаден от британската компания Surrey NanoSystems. Като отмъщение на това, друг британски художник, Стюарт Симпъл, създава както той го нарича „най-розовото розово в света“, наред с „най-бляскавия блясък“ и ги пуска за продажба, достъпни за всеки, с изключение на Аниш Капур. Капур, на свой ред, успява да се сдобие с розовото и боядисва ръцете си с него, като прави доста неприличен жест към своя колега за снимка в инстаграм. 
 
Сега с пускането на Vantablack 2.0, което е най-новият най-черен цвят от серията на Капур, Симпъл създава негово най-черно черно, наречено Black 2.0 - „най-пигментната, плоска, матовата черна акрилна боя в света“. Точно като Vantablack, тя е в състояние да превърне 3D повърхности в плоско изглеждащи дупки, но не притежава съвсем качествата на оригинала и възможностите да поглъща светлината от лазер, които изследователите от NanoSystem определят като „толкова черно, че нашите спектрометри не могат да го измерят.“ И все пак Black 2.0 е доста черна. На уебсайта на продукта се отбелязва, че цветът е бил разработен със сътрудничеството на хиляди художници по цял свят, наред с цветови химици, специалисти от козметичната индустрия и експерти по архитектурни открития. „Техният невероятен вътрешен поглед, подкрепа и вдъхновение създадоха тази супер черна боя в полза на всички хора на изкуството.“, заявява Симпъл на своя сайт. Освен това допълва, че е в полза на всички с изключение на Аниш Капур. 
 
Огромното предимство на Black 2.0 е, че той може да бъде използван без да е необходима специална среда или апаратура за разлика от конкурента му. Vantablack е промишлено покритие, което изисква много специфичен процес, дори и най-достъпния вид - Vantablack S-VIS, трябва да се прилага във вакуумна камера, след това се обработва с допълнителни химикали и се нагрява до около 100 градуса по Целзий. 
 
Някои от допълнителните качества на Black 2.0 на Симпъл са аромат на черна череша, матиращ ефект, нетоксичност и акрилен свързвател. „Само с едно минаване, всеки обект (дори много лъскав) става супер черeн и не отразява почти никаква светлина, създавайки ефекта на черната дупка на Vantablack.” Обяснява уебсайтът. „Важно е да се отбележи: това не е най-черното черно в света, но въпреки това е по-добро от най-черното черно в света, което всъщност не се използва от художници.“ Купуването продукта, както и предишните видове цветове на Симпъл изисква да се попълни правна декларация, че не сте Аниш Капур и не сте свързан по никакъв начин с него. Цената  за едно бурканче е 11,99 паунда.
 
Стюарт Симпъл
Стюарт Симпъл
Black 2.0
Black 2.0
Black 2.0
Black 2.0
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!