НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба скулптура на Валентин Господинов в галерия Академия (04.04.2017)

Експозицията на Валентин Господинов се открива утре в галерия "Академия" и включва серия от абстрактни творби, които проследяват пластическите търсения на автора, датиращи още от студентските му години. Произведенията изключват изцяло изобразителността, като разчитат на въздействие върху емоционалните възприятия и чувствителността на зрителя. Техните пространствени решения развиват експериментално проблема за взаимоотношенията между обеми, равнини и форми, както и за поеманата, пропусканата  или отразяваната от тях светлина.

В представените работи са приложени и физични процеси, свързани с  теорията на звуковата вълна и с физичните принципи при светлината, които са трансформирани в изразни средства на скулптурната композиция. Светлинният ефект „дифракция” например, е повод да се потърси натрупването на светлинната вълна, при което се получава вторичен образ. Подобен е и случаят с разпространението на звуковата вълна и нейното отражение в правилни или неправилни затворени пространства.

 
Авторът разчита и на въздействие на базата на физическото напрежение, което подсъзнателно оказва влияние върху емоцията на зрителя. Ползването на физическото напрягане на елементи и баланса между напрягащ и напряган елемент до пълна статика, покой.
Представените работи са изпълнени в повечето случаи в размер, адаптиран за камерна среда и в голямата си част имат проектантски характер. По принцип, в първоначалната идея анализът на композицията и конструктивните принципи са заложени за размери, подходящи за екстериорна среда. Материалите, от които са изпълнени работите също са съобразени с възможността за увеличаване на размерите, като предимно е работено с желязо и стомана, в повечето случаи  поцинкована. Част от скулптурите са изработени от неръждаема стомана, като в зависимост от идеята на автора са обработени с акрилни бои.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!