НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба за 130 години от рождението на художника символист Георги Машев в Пловдив (11.04.2017)

Градска художествена галерия в Пловдив ще покаже най-представителните творби на Георги Машев (1887-1946 г.) по случай 130-годишния юбилей от рождението на художника символист. Изложбата на определяния като родоначалник на диаболистичната тематика в изобразителното изкуство у нас автор ще бъде открита на 13 април (четвъртък) от 18 часа в залите за временни експозиции на улица „Княз Александър Първи“ 15. Изложбата е съвместен проект на ГХГ-Пловдив и на галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик и се осъществява в партньорство със Софийска градска художествена галерия, Националната галерия и художествените галерии в Казанлък и Русе.

Писателят Константин Константинов пише за Георги Машев в своята мемоарна книга „Път през годините“: „В младата история на българското изобразително изкуство Георги Машев се отделя рязко от другите, неочакван и своеобразен...
Днес малцина го знаят. Ала по-късно към това усамотено убежище, край което минава пътят на българското изобразително изкуство, ще се върнат, уверен съм, не един от младите, като към изходна точка, установена от първия български визионер в живописта.“
 
Георги Машев напуска Държавното рисувално училище след творчески конфликт с преподавателя си и заминава за Петербургската художествена академия (1907 г.), а година по-късно се мести в Брюкселската Художествена академия. Окрилен от срещата с голямата европейска култура и увлечен от модното направление на символизма, Машев се завръща у нас с пораснало самочувствие и се дипломира в Държавното рисувално училище при преподавателите Иван Мърквичка, Стефан Иванов и Иван Ангелов. 
 
Художникът открива своите сюжети в народните предания, търси приказното и мистичното в българската история, демонстрира интерес към родната история и предания. Рисува богомилите и тяхната дуалистична философия, кошмарите на съновиденията и несъзнателното, образи на митологични и легендарни герои. Разтърсен от дехуманизиращата жестокост на Първата световна война, в която участва като военен художник, застигнат и от лични нещастия, Машев трансформира преживяванията си в характерна демонична образност и артистична експресия. Личното му приятелство с Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Теодор Траянов и Николай Райнов допълва и оформя уникалния му художествен мироглед.
 
Георги Машев е и автор на единственият рисуван приживе портрет на Димчо Дебелянов. Поетът на „белоцветните вишни“ е повален от болест в ергенската си квартира, а живописецът се забавлява. Картината може да бъде видяна в родната къща – музей на Дебелянов в Копривщица.
Сближава ги това, че родните им градове се намират на един хвърлей място един от друг, а също и възгледите им, повлияни от модернистичните по онова време течения в изкуството. За това, че са поддържали дружески отношения свидетелства и снимка, на която двамата – поет и художник, са заети с обсъждането на някаква тема. Нахлупили модерните за онова време капели. 
.
.
.
.
Димчо Дебелянов
Димчо Дебелянов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!