НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Sofia Underground с ново издание (11.04.2017)

Sofia Underground е фестивал за съвременно изкуство с легендарен статут и оригинална форма.  Тазгодишното издание започва на 24 и ще продължи до 29 април с международно участие от Русия, Канада, Германия, Великобритания, Италия, Турция, Нидерландия и САЩ. Официалното начало ще бъде поставено със специална изложба посветена на 20 годишнината на фестивала в CUSH / Cinema House.

Фестивалът е основан от художествения критик Руен Руенов (1958-2011 г.) през 1997 г., когато се провежда в подземията на НДК като разгърнат хепънинг с многочасова пърформанс прогама – реакция на социалните кризи по това време. От тогава (с малки прекъсвания в ежегодната си реализация) фестивалът развива изявена чувствителност към обществените процеси и динамиката на художествената сцена. Темите на фестивала през последните няколко години свидетелстват как събитието рефлектира процесите в обществената ни среда – изразено в позицията на тези, които участват в него.

Създаден преди двадесет години и възроден преди десет, през 2017 фестивалът за пърформанс изкуство Sofia Underground ще фокусира темата си върху времето. Времето като сила, като фактор, или като проблем, но най-вече като въпрос от лично, обществено и артистично естество и абстракция.
Както преди, през април 2017 фестивалната програма ще върви от горе надолу в три части:

- Higher Ground – oбразователна програма – пост-теоретична конференция фокусирана в съвременните форми на публично изкуство. Приемат се предложения за лекции, презентации на проекти и артистични практики и всякакви форми на културен обмен.

- Overground – изложбена част – селекция от съвременни български автори от частни колекции ще обърне внимание на алтернативните форми на консумация и творчество и тяхното значение за развитието на сцената в страната.

- Underground – пърформанс част – традиционно дълга и случваща се под или около Националния Дворец На Културата, както и в обществени пространства в София, придружена от прожекционна програма от видео творби, документации, арт филми и парти.

Артистите, представяни в ежегодните издания на фестивала, са включвани в програмата чрез кураторска селекция, базирана на отворена покана. Всяка година фестивалът представя български и чуждестранни артисти, едновременно значими фигури в сферата на пърформанс арта и съвременното изкуство на локално и международно ниво, както и дебютиращи артисти и студенти.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!