НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят Виктория и Албърт планира нов център за разширената си колекция от фотографии (14.04.2017)
 Музеят Виктория и Албърт (V&A) обяви миналата седмица плановете си за нов център за фотография, който ще подслони колекцията на музея след решение  да се прехвърлят 270 000 снимки от Музея за национална медия в Брадфорд в базираната в Лондон институция.  

Кураторският екип на музея ще организира и пътуваща изложба на колекцията наред със съществуващата програма за популяризиране на фотографиите извън страната. Говорител на музея заяви, че „ще има възможност снимките да бъдат отдавани  под наем и кураторите на Виктория и Албърт ще работят, както с регионалните музеи във Великобритания, така и в чужбина, за да развият диалог с местните колекции.“
 
Съгласно споразумението сключено през февруари миналата година между V&A и Science Museum Group, който управлява Музея за национална медия, колекцията на Кралското фотографско общество (RPS) в Брадфорд ще се присъедини към съществуващата колекция от 500 000 фотографии в музея V&A.  Повече от 26 000 публикации и 6000 предмета  фотографско оборудване в колекцията на RPS, която е основана през 1853 година, също ще бъдат преместени в музея Виктория и Албърт, където всичко ще бъде дигитализирано.
 
Плановете на музея са да преконфигурира североизточната част от сградата си, като удвои площта за показване на снимки, за да може да поеме новия център. Първата фаза на проекта ще започне през есента на следващата година - библиотека, студио и тъмна стая ще бъдат добавени на по-късен етап.

Мартин Барнс, старши куратор на фотографиите във V&A, заяви че „ Центърът за фотография на Виктория и Албърт ще бъде едно от малкото места в света, където ще може да бъде видяна историята на фотографията в хронологичен ред с оригинални снимки, оборудване и архивни материали.“.

Противниците на проекта по прехвърлянето включват фотографа Мартин Пар и художника Дейвид Хокни, който е изпратил писмо до Гардиън миналата година заявявайки, че по този начин лишават Брадфорф от основен културен ресурс. Пар заяви, че основното му притеснение е за съдбата на колекциите, които все още са в Брадфорд, като архива на Тони Рей Джоунс и други творби, които са били подарени или продадени на Брадфорд и имат местно значение и историческа връзка със северните части на страната.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!