НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В София стартира Master of Art - международен филмов фестивал за филми в сферата на изкуствата (14.04.2017)
 Master of Art е първият на Балканите международен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата. 60+ заглавия от последните две години пълнят кошницата на второто издание с тема "изкуство" – гледаме ги десет дни от 20 април нататък в софийските арт кина, а сега наостряме сетива за най-доброто в по-големите категории.

Арт инсталации, съвременно и протестно изкуство

Новата секция на феста ни среща първо с момичетата от Pussy Riot (в Акт и наказание) и активистките против войната в Косово (#мислим за теб). После продължава към остров Елис и проблемите на дискриминацията с филма на Джей Ар, писан от Ерик Рот, който разказва забравената история на имигрантите, построили Америка – през очите на самия Робърт де Ниро. За финал минаваме по българския Мост към Кристо и влизаме в най-големия музей за улично изкуство в Парижка кула 13.

Архитектура и дизайн

Архитектурната разходка през Европа и Азия започва от Палма де Майорка, където "архитектът на Господ" Гауди създава катедрала като "поема, написана с камък" (Епископът, архитектът и балдахинът). Отново той убеждава Лори Бейкър да замине за Индия, където прекарва 20 години на ръба на цивилизацията – гледаме завръщането на британеца от Хималаите и изобличаването на строителната мафия в Ганди сред архитектите.

Изобразително изкуство и фотография

Пасторалите в Аз, Клод Моне, фантастичните платна на Йеронимус Бош, дъждовният Лондонски архив на Даниел Хафнер са само първият замах на четката в категорията. С Арт животът на Дейвид Линч разбираме от първо лице как се създават шедьоври като Синьо кадифе, а на следващия завой срещаме фоторепортера Джейсън Хауи и вредите, които търпи душата пред ужасите на войната (Добър ден за умиране).

Литература

"Помня, че веднъж бях щастлив. Траеше около 6 минути", разказва Георги Господинов в своите 6 минути щастие, преди да потънем в Световете на Филип К. Дик и Казвам се Флеминг, Ян Флеминг. Гледаме интервюта с близки на двамата американски писатели, за да надникнем отвъд най-големите им творения като Джеймс Бонд и Специален доклад.

 

Музика и танц

Саманта е медицинска сестра, която живее сама в Ню Орлиънс и се опитва да пробие като музикант – проследяваме пътя ѝ от YouTube до голямата сцена в Представяме ви: принцеса Шоу. Превъртаме напред и виолончелистът Йо-Йо Ма започва да събира своя мулти-култи ансамбъл в Музиката на непознатите, а още две стрелки напред вече танцуваме по нотите на джаз легендата Джими Скот (Отивам си у дома).

Театър и кино

Иржи Менцел е едва на 20+, когато печели Оскар, а половин век по-късно усетът към чешкото изкуство продължава да му служи – виждаме как през камерата на швейцареца Робeрт Колински в Да се направи комедия не е никак забавно. Продължаваме на юг и стигаме до италианския илюстратор Бодзето, създал над 300 къси и пълнометражни филма, докато сънародникът му Емилио Д’Алесандро става личен шофьор и приятел на Кубрик, а Широко затворени очи дори му носи посвещение (С като Станли).

Фестивалът Master of Art е от 20 до 30 април в Люмиер Лидл, Одеон, Euro Cinema, G-8 Cinema, билети 6/8лв.

Стремежът е да се предостави на публиката алтернатива на масовата култура, чрез филми – телевизионни продукции и филми на независими продуценти и режисьори, възможност за срещи на професионалисти в сферата на документалното кино, музиката, танца, театъра, изобразителните изкуства, фотографията, архитектурата и литературата. Фестивалът да се утвърди като форум за развитие на млади таланти от училищата по изкуствата, за създаване на нови възможности за тяхното пълноценно изграждане и стимулиране на творческите им изяви.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!