НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Постигнато е споразумение по делото срещу историка на изкуството Оливър Уик за продажбата на фалшиви произведения на Марк Ротко (19.04.2017)

 Казино-магната от Лас Вегас, Франк Фертита, е уредил претенциите си срещу швейцарския историк на изкуство Оливър Уик за едно от десетте съдебни дела срещу бившната галерия „Кнодлер” за съзнателна продажба на фалшификати. Условията на споразумението, подадени във федералния съд на Манхатън миналата седмица, не бяха разкрити.

Фертита купува фалшива картина на Марк Ротко от „Кнодлер” през 2008 г. за 7,2 милиона долара. Колекционера Фертита се съгласява да купи картината отчасти защото Уик, който по това време е куратор във фондацията „Бейлер” в Базел, потвърждава, че „Всичко е наред, иначе няма да се занимавам с него. За това стоя с моето име като специалист по произведенията на Ротко”. За ролята си в продажбата, Уик е възнаграден със 150 000 долара от Фертита и 300 000 долара от „Кнодлер”.
 
Картината е една от 40-те фалшификата, които художничката на Лонг Айлънд, Глафира Розалес, донася на „Кнодлер”. Галерията продава повече от 30 от тях за почти $ 70 милиона. Галерията „Кнодлер” и нейният бивш директор Ан Фрийдман отричат всякакви злоупотреби. Прочетете повече за това тук
 
Фертита, който открива, че произведението, което притежава е фалшиво, след разкрития на „The Art Newspaper”, завежда дело срещу Уик в Швейцария през 2014 г., но съдът отхвърля тези твърдения, като заявява, че „не е представено доказателство, че ответникът е знаел, че произведението е фалшиво”.  „Уик бе освободен от каквото и да е престъпление и ние спечелихме правните си такси. Когато швейцарското постановление беше потвърдено по обжалване, делото в Ню Йорк нямаше бъдеще и бе предназначено да бъде освободено”, заяви адвокатът му Дейвид Баум от Дентънс. „Ние сме много доволни от резултата”, добавя още той. 
 
Името на Уик често се появява в сагата „Кнодлер”. През 2002 г., като куратор във фондация „Бейлер” той показва картина на Марк Ротко, която „Кнодлер”, по-късно продават на фондация „Хилти” в Лихтенщайн за $ 5.5 млн. През 2005 г. показват друго произведение на Ротко, което Елеонор и Доменико де Сол купуват за $ 8.3 млн. през предходната година. Когато фондация „Бейелер” излага картина на Барнет Нюман, взета на заем от галерия „Кнодлер” през юни 2008 г., Уик изпраща на Фрийдман писмо от трима експерти по творчеството на художника, които се съгласяват, че произведението е фалшиво. „Бейелер”  сваля тази картина от изложбата. 
 
До сега е постигнато споразумение по седем от десетте дела срещу „Кнодлер”. Фондация  „Хилти” се е споразумяла с Фридман, но делото срещу „Кнодлер” все още е активно. Искът, подаден срещу „Кнодлер” и Фрийдман от Франсиз Хамилтън Уайт, за произведение на Джаксън Полък, което тя и нейният съпруг купуват през 2000 г. за $ 3.1 млн. все още продължава. 
 
Оливър Уик
Оливър Уик
Франк Фертита
Франк Фертита
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!