НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вдъхновен от проблемите на съвременния човек британски художник представя творчеството си в галерия „Сезони“ (25.04.2017)
 "Художникът се промъква зад тях невидим и рисува.
Те не знаят, остават необезпокоявани и незаинтересовани.
Упражнението е толкова тихо и невидимо като подводница.
Резултатът е пълно потапяне. " - Алън Флеминг

Иронията и чист хумор са в основата на произведенията на Алън Флеминг, които черпят вдъхновение от съвременния модерен живот. Флеминг е британец, който живее и работи в Лондон, талантът му обхваща детайлни и реалистични портрети, графики, живописни платна и илюстрации с намигване към зрителя. Произведенията, които ще покаже в галерия „Сезони“ са представителни за творчеството му, чиято цел е да създаде нещо красиво, но все пак провокиращо рамисъл. Те носят универсалната идея за човешката идентичност и хармонията с природата.

Алън Флеминг „тайно“ скицира по-голямата част от портретите си навън, улавяйки това, което той самия описва като "несъзнателната откровеност портрета". Създавайки уникален обрат в жанра, художникът често рисува моделите си в гръб, изобразявайки характерни, но рядко наблюдавани черти на въпросния човек.  За автора обърнатите глави са концептуален подход, който предава нов поглед към изолацията и разпада на обществото в града. Ние обръщаме гръб на хората. Много често те просто се изправят и си тръгват по средата на портрета. Преди да можем изобщо да ги опознаем те си тръгват.

Макар да е британец Алън Флеминг посвещава част от творчеството си на България, в експозицията може да бъде видян и детайлен портрет на Валери Петров, част от серията портрети „Изчезнали хора и животни“ в опит да се увековечи смисъла на живота. Поставяйки модела на фона на древен гоблен, който го увековечава или сред звездите, вечността на вселената - магичните изображения на хора и животни дело на Флеминг продължават да живеят завинаги в съзнанието на зрителя. 

Не на последно място трябва да споменем и духовитите илюстрации и живописни творби, посветени на глобалните символи на културата ни - „Крава“ заигравка с известния герой на Уолт Дисни в момента на реализацията му - той се е превърнал в „дойна крава“ за корпорацията. „Маймуна & банан“, показваща как човекът в днешното общество никога не може да получи това, което иска - маймуната и банана са завинаги разделени, всеки в своето платно или разбития „Стол“ пренареден след епизод на гняв и унищожение, опит да се потърси ред в разбития личен свят. 

Макар разнообразни на пръв поглед всички произведения в изложбата в галерия „Сезони“ са обединени от общата тема за човека в съвременния свят и общество, връзката с природата и красотата емблематични за творчеството на Алън Флеминг.
 
портрет на Валери Петров
портрет на Валери Петров
портрет на Дейвид Бауи
портрет на Дейвид Бауи
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
портрет в гръб
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!