НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първият търг на модерно и съвременно африканско изкуство на Sotheby’s ще постави нови рекорди (28.04.2017)

С минимален очакван приход от £ 2.8 милиона от общите продажби, първият търг на Sotheby's за модерно и съвременно африканско изкуство на 16 май ще разбие рекорда от £ 1.6 милиона поставен от Bonhams преди една година.

Лондонският търг е пълен с добре познати имена от целия континент и от различни поколения от Мешак Габа и Николас Хлобо до Аблад Глоувър и Уилям Кентридж. Един от най-забележителните аспекти е разнообразието от предмети, материали и стилове, които се предлагат, включително модернистична живопис, рисунки, фотография, керамична скулптура и намерени предмети.
 
Също толкова забележителна е гамата от цени. Най-скъпият лот е закачалка  от ганайския художник Ел Анатсуи, която се очаква да се продаде между 650 000 и 850 000 британски лири. Най-евтина е черно-бялата снимка от южноафриканския художник Роджър Баллен на куче, седящо до бездомник, лежащ под одеяло (£ 1 000 - £ 1500, издание от 1 от 20).
 
"Имаме творби от някои големи имена, започващи от £ 5,000", казва Хана О'Лиъри, ръководител на съвременното и съвременно африканско изкуство на Sotheby. "В момента има много африкански неща на пазара, но това няма да е за дълго."
 
Всъщност изкуството от континента никога не е било по-популярно. Френският производител на луксозни стоки Бернар Арно откри тази седмица триседмична изложба, посветена на африканското изкуство в неговата фондация "Луи Вюитон" в Париж (до 28 август). А през септември очакваният Музей на съвременното изкуство в Африка (МОКА) ще бъде открит в Кейптаун.
 
Въпреки това африканските артисти все още представляват само 0,01% от международния пазар на изкуство, според Sotheby's. Това е нещо, което О'Лиъри има за цел да поправи. "Ел Анатсуи и Уилям Кентридж са единствените имена, които са склонни да се появяват в съвременните продажби", казва тя. "Необходимо е да се даде платформа на повече от тези художници. Много от тях се купуват от арт институциите, но не са познати в търговете. "
 
"Хората винаги търсят нещо ново в съвременния свят на изкуството. Искаме да покажем тези художници на нови аудитории, а художниците искат същото, " казва О'Лиъри.
 
El Anatsui Earth Developing More Roots 2011
El Anatsui Earth Developing More Roots 2011
Gheri Samba, Une vie non ratee (A Successful Life), 1995
Gheri Samba, Une vie non ratee (A Successful Life), 1995
Leonce Raphael Agbodjelou, Untitled
Leonce Raphael Agbodjelou, Untitled
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!