НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на Робер Доано ще отвори в София (02.05.2017)
Пионера на фотожурналистиката и "хуманистичната фотография" Робер Доано ще бъдат показани за пръв път в България в изложба, част от фестивала за съвременна фотография "Фотофабрика". Фестивалът ще се проведе между 2 май и 23 юли, а откриването ще е на 15 май в Музея на София.

Доано е най-добре познат със снимката си "Целувка пред кметството", публикувана през 1950 г. в списание Life. Макар кадърът да става символ на любовта, през 1988 г. мъж и жена завеждат дело срещу автора, твърдейки, че са снимани без позволението им. Доано печели делото, признавайки, че снимката е режисирана и двамата целунали се са били начинаещи актьори.

Вдъхновен от изкуството на фотографи като Анри Картие-Бресон и Андре Кертеш, Доано снима случки, които вижда по улици и в заведения.
"Снимам много по парижките заведения. В едно от тях се запознах с Робер Жиро, който вече ми е приятел от 25 години. Той ми показа нощния живот. Не беше моята вселена. Не се страхувах, защото носех фотоапарата със себе си, точно както пожарникарят носи своя шлем", каза той в интервю с Марион Калтер през 1982 г.

Изложбата на Робер Доано ще включва 30 от най-популярните му снимки от периода 1945 г. – 1978 г. Тя ще остане в Музея на София от 15 май до 15 юни.

Това е само едно от събитията на фестивала "Фотофабрика 2017". На 9 май ще бъде открита изложба на италианския фотограф Алекс Майоли в Софийската градска художествена галерия, озаглавена "Аз, моя милост и ЕС". Авторът често разглежда политически и социални теми като бежанската криза, издигането на крайнодесни движения и войната в Ирак през 2003 г. в творчеството си. За изложбата си в България Майоли е снимал някои знакови места за прехода у нас. "В първата ми софийска изложба не може да няма и български кадър", казва той.

На 15 юни ще бъде открита изложбата на Кристина Гарсия Родеро, чиито кадри за вдъхновени от човешката уста и емоциите, които тя може да предаде. Тя вече е показвала творбите си в България в първото издание на "Фотофабрика" през 2014 г.

И двамата автори ще представят изложбите си лично. Сред българските автори, които ще представят творчество на "Фотофабрика" тази година, пък са операторите и фотографи Борис Мисирков и Георги Богданов.
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!