НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Принтове и мултипликации продадени за 10,8 милиона долара в Сотбис Ню Йорк (02.05.2017)
 Аукционна къща Сотбис Ню Йорк и търга и за принтове и мултипликации достигна приходи от 10,8 милиона долара с висок процент на продажби – 84,3%.  С най-много продажби при принтовете и мултипликациите този сезон в Ню Йорк е произведението на Анди Уорхол – Мерлин Монро (Marilyn) (F. & S. II.23-31) От колекцията на Margot Hahn, която извоюва за него 1 092 500 долара.

Високи цени имаха и творбите на съвременни художници, като Джаспър Джоунс и Йошитомо Нара, както и за колекция от принтове и керамика от Пабло Пикасо на Grosvenor School.

Мери Бартоу, ръководител на Принтове и мултипликации в Сотбис Ню Йорк заяви, че „е доволна от резултатите от априлския аукцион, който подчертава силата на този пазар и търсенето на висококачествени принтове от известни имена. Частни колекции и принтовете на Пикасо от Grosvenor School привлякоха значителни оферти от цял свят, както и невероятно рядко появяващите се на търгове желани портфолиа от гиганти в света на съвременното изкуство като Джаспър Джоунс.

В допълнение на Marilyn на Анди Уорхол, която реализира почти 1,1 милиона долара, рядко и пълно портфолио на Джаспър Джоунс  (0-9, ULAE 19) от колекцията на Робърт и Джейн Розенблум постигна рекордна цена  за набор от литографии на художника. В наддаването за литографиите от 1960-1963 г. - началото на кариерата му (4, от които са специално подменени лично от Джоунс, когато биват откраднати от дома на Розенблум) участват двама играчи по телефона и един в стаята. Накрая отпечатъците са продадени за 972 500 долара надвишавайки първоначалната им оценка от 800 000 долара.

Близо 60 лота от керамики на Пабло Пикасо, над 50, от които на Estate of Wagner Tielens, бяха предложени на търга. 94,8% бяха продадени чрез лотовете, а групата достигна обща продажна цена от 1,7 милиона долара в съответстие с високата си оценка. За сезона, най-висока цена постигна керамиката на Пикасо  Grand Vase aux Femmes Voilées (A.R. 116), голяма ваза с площ около 90 см, продадена за 444 500 долара. С изключителната си комбинация от дизайн и форма, творбата последно се появи на аукцион в тази зала за продажби преди повече от 15 години.

Джаспър Джоунс
Джаспър Джоунс
Пабло Пикасо
Пабло Пикасо
Пабло Пикасо
Пабло Пикасо
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!