НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Градската художествена галерия в Пловдив представя изложбата на Дорит Фелдеман (02.05.2017)
 На 4 май (четвъртък) от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия в Пловдив ще се открие изложбата на съвременната художничка от Израел Дорит Фелдман.

Артистката представя поредица от 15 творби, част от които са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба със заглавие „Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)“. Колекцията е обогатена и от видеоинсталация, наречена „Думите на земята“, а самата изложба се посвещава на деня на независимостта на Израел.


Понятието „геофилософия“, което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне, е въведено през 90-те години на 20-и век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари. Според куратора Шърли Мешулам изложбата представя „рефлективно-концептуални основи“, съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.

Дорит Фелдман казва: „В тази поредица от фотографии представям обърнатото огледално изображение като процес. Вдъхновена от философски текстове, чрез творчески диалог със съвременни поети и писатели, създавам фотографски творби, в които „повърхността“ и уловените образи са в хармония с морфологията на израелския пейзаж и други древни места. Фотографските композиции създават визуален разказ, едновременно конкретен и метафоричен.

Дорит Фелдман несъмнено е концептуален артист, чиито творби носят преди всичко естетическо преживяване. Тя улавя уникалността на родината си Израел, но същевременно нейният артистичен поглед съответства на глобалните концептуални и визуални идеи. Много от изобразените географски обекти представят подредени геометрични пространства, които наподобяват текст, написан на земята. Така например, творбата „Геофилософия – където текстът се превръща в образ“ акцентира върху непрекъснатите линии около хребетите, наподобяващи редове от знаци, породени от земята – като доказателство за територията във времето“.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!