НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Маноло Бланик. Обувките като изкуство (05.05.2017)

През последните няколко години, музеят Ермитаж проведе няколко изложби посветени на историята на модата: представиха се дизайнерът Мариано Фортуни от Венеция, илюстраторът на мода и сценограф Роман Тиртов (Ерте), модният дизайнер Вячеслав Зайцев. За първи път обаче от 11 май до 23 юли публиката ще може да види ретроспектива на съвременния моден дизайнер Маноло Бланик.

В Петербург ще могат да се видят 214 чифта обувки и 30 рисунки от архива на дизайнера създадени в рамките на 45 години. Изложбата е подготвена съвместно със Студио Маноло Бланик (Великобритания), като вече е била показана в Милано, а след Петербург ще бъде изложена в Прага, Мадрид и Торонто.
 
Днес името на Маноло Бланик е синоним на висшата мода, а през 1960-та той е просто неизвестен емигрант от Канарските острови и студент в женевския университет, където изучава право и литература. През 1965-та, той се мести в Париж, а след това и в Лондон, където работи като консултант в модни бутици, пише за Vogue Italia и мечтае да стане театрален художник. Повратна точка в неговата биография става пътуването му в Ню Йорк през 1971 година, където се запознава с Диана Вриланд, легендарната редакторка на американския Vogue. Виждайки скиците на Бланик, тя го съветва да създава дизайни на обувки. Само след две години, той започва собствен бизнес във Великобритания, а през 1978 година се появява и бутикът Manolo Blahnik на престижното Медисън авеню в Ню Йорк.

Изложбата в Ермитаж е разделена на шест секции. В „Гала“ са представени обувки от изискани материали и обувките за филма „Мария Антоанета“ на София Копола, който имат принос за наградата „Оскар“ за най-добри костюми на филма. Раздел „Сърце“ е посветен на различни известни личности и исторически фигури, оказали влияние на дизайнера. „Материали“ разказва за платовете, с които работи Бланик (сатен, тафта, кадифе, туид, кашмир, вълна, лен, памук коприна, брокат). Разделът „Географско влияние“ е посветен на обувки, вдъхновен от пътешествията на Бланик и неговата любов към Екатерина II. В секция „Природа“ могат да се видят обувки, вдъхновени от ботаниката: дизайнерът включва модели на цветя, листа на палми, кактуси. В разделът „Архитектура и изкуство“ може да се видят обувки, чиито форми са вдъхновени от архитектурата, литературата, киното и от произведения на Сурбаран, Франсиско Гоя, Пикасо, Анри Матис, Марк Ротко, Пийт Мондриан и Александър Калдер.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Маноло Бланик
Маноло Бланик
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!