НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
След акция пред Met Gala Федор Павлов Андреевич чака решение на съда (05.05.2017)
Пърформансът по време на ежегодния бал на Института за костюми Met Gala е петият от серията „новородени“, но първият, в който правоохранителните органи се намесват в творчеството на Федор Павлов Андреевич. По време на акциите асистентите оставят заключен в стъклена кутия художника на прага на големи художествени институции и както съобщават от студиото на Андреевич „реакцията на организаторите и членовете на институциите е винаги еднаква – кутията с художника се изнася от мястото на провеждането на събитието, не позволявайки на пърформанса да се проведе в самата сграда, което говори за това, каква незначителна роля има пърформанса в повечето музеи по света.“

За първи път „изпълнителят“ се появи в Palazzo Cini по време на 56-тото венецианско биенале през 2015-та година. Същата година, бе забелязан и на откриването на новата сграда на Музея за съвременно изкуство „Гараж“ в Москва, както и на Vanity Fair Party в Лондон. Миналата година имаше само една акция в Сао Пауло.
 
И този път асистентите донесоха Андреевич на годишния бал на Института за костюми Met Gala  - грандиозно и изключително престижно благотворително мероприятие, в което списъкът на гостите се одобрява лично от главния редактор на Vogue САЩ – Ана Уинтър. Охраната помолила Федор Андреевич да покаже своята покана и след като установили, че той няма такава на мястото били извикани полицаи и пожарникари, които извадили Андреевич от стъклената кутия. След това, той бил отведен в полицейското управление, където е обвинен в непристойно поведение на обществено място, неподчинение на властите, незаконно нахлуване и хулиганство. В момента художникът е на свобода, но решението на съда, все още не е произнесено.
 
Преди пърформансите си, с които Федор Павлов Андреевич се занимава от 2008 година, той е известен като телевизионен водещ, издател и продуцент. В средата на 2000 започва да се занимава и с постановки на спектакли в Русия и в чужбина. От 2009 година той оглавява Държавната галерия в Солянка, която в момента се нарича „Солянка ВПА“ (видео, пърформанс, анимация“. В своите пърформанси той излиза гол, практически от самото начало на творческата си дейност.  Въпреки факта, че изпълнява пърформансите си основно в чужбина, той получава голямата награда „Поп механика“ на Сергей Курехин през 2015-та за проведеният в Буенос Айрес „Карусел на пърформанси на Федор Павлов Андреевич“.
 
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!