НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Слаб интерес от музеите по света към мраморните скулптури от Партенона (09.05.2017)
 Британският музей е получил само едно запитване за заемане на мраморните статуи от Партенона след сензационния заем на скулптура в Русия през септември 2014-та година. Фронтонната скулптура на речния бог Илисос (около 438 – 432 г. преди новата ера) бе отдадена за шест седмици на Ермитажа в Санкт Петербург, където бе видяна от 136 000 посетители. Това бе първият път, в който някоя от мраморните статуи на Партенона напуска Британския музей, след като пластиките са докарани там през 1807 година.

Нийл Макгрегър, който ръководи отдаването назаем на скулптурата в Русия, когато е директор на Британския музей, предложил няколко години по-рано  мраморните скулптури да могат да бъдат отдадени на институции в Китай и Африка. Попитан в дебат през 2009 година за връщането на Партенона в Гърция, Макгрегър отговаря: „Истинският въпрос е как гръцкото и британското правителство могат да работят заедно, за да могат скулптурите да бъдат видяни в Китай и Африка.“

След 2014 година обаче, когато скулптура е заета от Русия, музеят получава само едно официално искане да заеме Илисос от  Nieuwe Kerk, Амстердам, църква от златния век, която сега се използва като място за изложби. Запитването било отхвърлено по причини, които не са оповестени.

Имало е и три неофициални запитвания от музеи, които искат да заемат отделни мраморни скулптури от Партенона, но нито едно не довежда до официално искане, вероятно защото Британският музей е посочил, че няма вероятност да бъдат успешни. Музеите в Гърция, които отдавна претендират за мраморните статуи не са искали да ги заемат, защото това автоматично би означавало признаването  на собствеността на Британския музей. Независимо от това, изненадващо е, че други международни музеи като Метрополитен в Ню Йорк или Лувъра в Париж, не са правили запитвания. Още по-изненадващо е, че нито един британски музей не е пускал официално искане също.
След заема на Илисос на Ермитажа, говорителката на Британския музей заяви, че собствениците ще разгледат всяко искане за всяка чат от колекцията, да бъде дадена в заем при “обичайни условия“ , а искащата страна трябва да може да гарантира безопасното им връщане. Около 20 от 87-те мрамори бяха счетени за годни да пътуват след реставрация и консервация.
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!