НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Стартира Венецианското биенале (12.05.2017)
 Няма град, който да  е по-подходящ за провеждане на голямо международно художествено изложение от Венеция /от 13 май до ноември 2017 г./. Милиони хора идват да се насладят и преживеят художествените и архитектурните му чудеса. Биеналето за изкуство никога не е скучно, макар и понякога самодоволно, през това време от годината Венеция е хиляди квадратни метри от готически камък и бароков мрамор, безброй арт галерии, шедьоври висящи от олтарите в църквите и параклиси, както и съкровищница от обществени скулптури.
 
Попло Барата, президентът на La Biennale di Venezia, представяйки това издание заяви: „57-то изложение представя по-нататъшното развитие. Нашият основен метод на работа е срещата и диалога, които сега са основна тема, защото тазгодишното биенале е посветено на празнуването и благодарността, че съществуват изкуството и художниците, чиито свят разширява нашата перспектива и пространството на нашето съществуване.“ 
 
Тази година биеналето ще бъде курирано от Кристин Масел. От 2000 година тя е главен куратор в Musée d’art moderne в Център Помпиду, където основава отдела за съвременно изкуство. Нейната тема за Венеция е Viva Art Viva, която предлага по един много френски начин „пътуване от интериорността до безкрайността“ чрез последователност от взаимосвързани „Транс-павилиони“. Кристин Масел, нарича биеналето „Изложба вдъхновена от хуманизма. В този тип хуманизъм, художественият акт е едновременно действие на съпротива, освобождаване и щедрост.“
 
Барата подчерта, че главната изложба на Масел е заобиколена от 85-те павилиона на участващите страни, всяка със свой куратор „което отново ще ни върне към темата за плурализма на гласовете, която е отличителен белег на La Biennale di Venezia”.
 
Официално, 57-то биенале ще се проведе в бившa венецианскa военна корабостроителница – Arsenale – и в националните павилиони на Giardini, а също така, ще има много събития в целия град. Те ще насърчават посетителите да изследват познати и непознати части на града. Разположени в далечния източен край на остров Венеция, в живописен жилищен район, който е спокоен през останалата част от годината, Giardini и Arsenale са далеч от основните квартали в града и търговски улици. Не трябва да се забравя, че най-голямата изложба тук всъщност е градът и лагуната му, която от векове вдъхновява най-големите художници в света.
 
Всяка седмица по време на биеналето, художниците ще канят посетителите на „Отворена маса“ за обедни разговори за изкуството, живота и вселената. Билети за основните събития могат да бъдат закупени онлайн или в деня от будките на Giardini и Arsenale. Билет покриващ всичко за 48 часа е на цена от 30 евро, като има и различни отстъпки. Малко хора имат силата да видят всичко в един или два дни, а Венеция в жегата през лятото не е място, където се бърза. За това Arsenale е отворен, с изключение на някои понеделници, от 10 часа сутринта до 8 часа вечерта, а Giardini, от 10 часа сутринта до 6 вечерта. 
 
 
Венеция може да бъде синоним на големите майстори като Тициан и Тинторето, но модерното й и съвременно изкуство е толкова многобройно, колкото и впечатляващо. Много от велеките художници на ХХ век могат да бъдат видени в колекцията на Пеги Гугенхайм. Съвременните арт центрове Palazozo Grassi и Punta della Dogana също ще бъдат добър избор ако искате да се отклонитето от програмата на биеналето за малко.
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!