НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Фабио Калветти гостува в галерия „Сезони“ (16.05.2017)

В рамките на традиционната програма на галерия „Сезони“ за обмен на чуждестранни автори, гостува италианският художник Фабио Калветти със самостоятелна изложба „Несъвършенството на времето“, която се открива днес 16 май от 18.00 ч.  

Изложбата ще представят самият автор и френският куратор и редактор на списанието Univers des Arts, Тибо Жосе, както и акад. Светлин Русев. Ето какво пише той за Фабио Калветти:

Приятели, колеги и почитатели,

На съкровеното в живота на пластическото познание! Сравнително малко познатият на българската публика Фабио Калветти гостува в галерия „Сезони“ с изложба „Несъвършенството на времето“! Само по себе си това „мото“ ни отвежда в определени пространства, в които времето като че ли е застинало в някаква своя поетична реалност, тревожна като душата на объркано дете и самотна като изоставена къща на доизживяване. Суров и тъжен свят, видян през сърцето на една поетична душа, обърната към собствените си тревожни предчувствия! Фабио Калветти е пътник в света на спомените, а спомените му са болезнени, и красиви като сънувана реалност, като нещо, което е било, което се е случило и може би ще остане само като блян по загубената красота на естественото човешко вълнение.

Червеното канапе, жената, която се съблича, жената, която очаква, жената, обърната навътре към себе си, леглото, през което е минала пустотата на илюзиите, сурови мрачни сгради с отворени врати и прозорци, през които като че ли са излезли душите на заминалите – за да търсят себе си и спасение в несъвършенството на житейската греховност!? 

Отсъстващо присъствие превръща картината в самотен дом на пустотата и загубената девственост на човешката любов и красота! На времето, така се случи, че цялото наше поколение се вълнуваше и търсеше спасение в Ренато Гутузо, в Марио Сирон, Карло Кара и Кампили, в Де Кирико и Де Пизис – автори и изкуство, което ни беше близко и като чувствителност, и като училище? Фабио Калветти ме връща колкото към времето на нашата младост, толкова и към една сродна душа в арт хаоса, която страда и се вълнува от „несъвършенството на времето“, потърсила утеха в едно емоционално пространство и в поетиката на пластическата предметност. Изкуството на Фабио Калветти, заедно с това, разширява представите ни за съвременните измерения на едно психологическо пространство, в което драмата на художника е изведена до тайнството на извисена пластическа поетика!

Много, много човешки тъжна и самотна живопис!

Благодаря на Фабио Калветти за съвършенството на несъвършеното време.

Благодаря и на галерия „Сезони“ за риска да ни срещнат с „Несъвършенството на времето“!

Светлин Русев

 

Публиката ще може да види „Несъвършенството на времето“ до 29 май в галерия "Сезони".

 

Фабио Калветти и Маргарита Видралска
Фабио Калветти и Маргарита Видралска
Любов моя
Любов моя
Сърце
Сърце
Парфюмът на звездите
Парфюмът на звездите
Рано е да замина
Рано е да замина
Нощта пречиства ума
Нощта пречиства ума
Съкровени желания
Съкровени желания
Смисълът на пътуването
Смисълът на пътуването
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!