НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба посветена на „българските чехи“ отваря в София (17.05.2017)
 След изключителния успех на документалната фотоизложба "Българските чехи" в Народната библиотека в Прага, двайсет и шестте табла от експозицията ще бъдат показани в изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" (София, ул. "Московска" 5) съобщава БТА. 

Официалното откриване е на 16 май, в навечерието на Нощта на музеите.  "Българските чехи" е проект на Българската телеграфна агенция и Държавна агенция "Архиви". Оригиналите на включените в експозицията документи и портрети се съхраняват в архивохранилищата на Централния държавен архив и държавните архиви в София, Пловдив, Сливен, Шумен, Варна и Благоевград, както и в Научния архив на БАН и Националната художествена галерия. 

Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език с информация за живота и делото на чешките държавници, интелектуалци, хора на изкуството, градинари и специалисти от различни области, дошли от Австро-Унгарската империя в страната ни и подпомогнали институционалното изграждане, културното и духовно развитие на нацията в края на 19 и началото на 20 век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел Шкорпил, Херман Шкорпил, братя Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Лудвиг и Вацлав Стрибърни и др.
 
Експозицията се фокусира върху най-известните представители на "българските чехи" от времето на Австро-Унгарската империя, но има и хиляди други мъже и жени, чиито имена не са достигнали до нас - хора, които с обич и всеотдайност са предали опита си на българския народ. Две години след Освобождението в България е обнародван Закон за заселване на ненаселените земи и цар Фердинанд е поканил чешки мигранти от Банат да се заселят в района на Мизия, за да учат местните хора на модерно земеделие. Мигрантите основават през 1900 г. селцето Войводово в Северозападна България, на 16 км южно от Оряхово. Новото село се радва на стопански разцвет, независимо от участието на България във войните, и се разраства бързо. През 30-те години на ХХ век наброява 800 жители, 600 от които са чехи, а през 1926 г. в него е открито чешко училище.
 
Фотоизложбата "Българските чехи" ще остане в зала "Архиви" до 2 юни 2017 г.
 
"След това експозицията ще продължи своя път и в други градове на България и Чехия.
 
Ян Мърквичка
Ян Мърквичка
част от изложбата
част от изложбата
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!