НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Казимир Малевич беше продадена за 21, 2 милиона долара (19.05.2017)

Картина на Казимир Малевич надмина творби на Моне и Ернст по време на пролетните нюйоркски търгове за творби на импресионизма и модерното изкуство, организирани от аукционна къща Сотбис. 

За творби на импресионизма и модерното изкуство бяха платени значими суми, но един от най-интересните лотове - ранна творба от Егон Шиле, бе изтеглен от продажба в последния момент, съобщават световните медии. Обяснения не бяха дадени, освен че собственикът на картината "Даная" се обявил против продажбата й. "Даная" е нарисувана, когато австрийският художник бил едва 19-годишен. Това е една от най-значимите ранни творби, излагани някога на търг, а предварителната й оценка беше 40 милиона долара - рекордна сума за картина на Шиле.
 
Абстрактната картина с маслени бои "Супрематична композиция със самолет в проекция" от Казимир Малевич бе продадена за 21, 2 милиона долара, след като първоначалната й оценка бе между 12 милиона и 18 милиона долара.
 
За бронзовата скулптура "Кралят играе с кралицата" от Макс Ернст наддаваха над 10 колекционери. В края на краищата тя бе продадена за малко под 16 милиона долара - платената сума надвишава 4 пъти първоначалната оценка на творбата и е рекордна за скулптура от Ернст.
За "Басейн с лилии" от Клод Моне бе платена същата сума, след като първоначалната оценка на картината бе 14-18 милиона долара. 

По време на търга аукционна къща "Сотбис" събра общо 173,8 милиона долара приходи, след като предварителните очаквания бяха наддаването да донесе между 147 милиона и 210 милиона долара приходи. Близо три четвърти от изложените творби намериха купувачи, повечето от които са азиатски, руски и европейски колекцонери. 
 

"Супрематична композиция със самолет в проекция" от Казимир Малевич

"Кралят играе с кралицата" от Макс Ернст

"Басейн с лилии" от Клод Моне
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!