НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
150 години от рождението на известния американски архитект и дизайнер Франк Лойд Райт (30.05.2017)

Тази година се празнуват 150 години от рождението на известния американски архитект и дизайнер Франк Лойд Райт. Роден на 8 юни 1867 година, Райт е проектирал 1000 сгради за цялата си кариера, която оформя архитектурния облик на САЩ  и до днес.

Майка му още от бебе го подготвя за архитектурното поприще – украсява стаята му със снимки на катедрали и му подарява кубчета “Фрьобел“, които той реди с часове. След като родителите му се развеждат, Франк се грижи за своите две сестри и майка си, чието презиме приема.
На 17 години той започва работа в строителна фирма в родния си град, като се записва и в университета на Уисконсин. Две години по-късно прекъсва обучението си и отива в Чикаго. Там той става чертожник в ателието на Джоузеф Силзби, със заплата от $8 на седмица. След година го наема Луис Съливан, който го покровителства и оказва сериозно влияние върху стила му.
 
Творчеството на Райт е доста комплексно. И в най-големите и в най-скромните си проекти, той обръща внимание на всеки детайл отвън и вътре в сградата, включително мебели, килими, врати, осветление и декоративни елементи. Райт е дизайнер и на част от собственото си облекло. Колите му също били направени по поръчка. Със своите жълт Мърсър рейсабаут, червен кабриолет Корд и поръчков Линкълн, той получава множество глоби за превишена скорост.
 
Райт умира на 9 април 1959-а, но остава в историята като “най-великият американски архитект на всички времена”. Той създава 1000 проекта на сгради, а половината от тях успява да реализира. Сградите му, в стил “органичната архитектура”, са образец за поколения архитекти. Това включва неговите наследници, много от които поемат по стъпките му и се занимават с архитектура и дизайн.
 
За да почетат Райт, редица музеи по света организират специални събития. Уисконсин, родният щат на Райт, наскоро създаде специален маршрут, по чието трасе всеки желаещ може да обиколи 9 от най-известните сгради на архитекта. Имението на Райт - Талиесин в Спринг грийн също има богат календар от събития включващ концерт и художествени работилници и архитектурни лагери. В Илинойс тръстът на името на Франк Лойд Райт отбелязва годишнината с лекция и спонсорска вечеря съвместно с арт института в Чикаго, както и турове за колоездачи, преминаващи през 21 емблематични сгради. Специален паспорт позволява на всеки посетил поне 3 от сградите да спечели екскурзия до родния дом и студио на архитекта. Бъфало предлага автобусна разходка през града, която включва обиколка на реставрираната повече от 15 години Мартин Хаус. Други акценти сред обиколката на Бъфало са сгради проектирани от Райд но построени десетилетия след смъртта му, като Filling Station в музея Pierce-Arrow, Fontana Boathouse и мавзолея Forest Lawn`s Blue Sky. 
 
Музеят за съвременно изкуство в Ню Йорк ще почете наследството на Райт с голяма изложба от 12 юни до 1 октомври 2017 „Франк Лойд Райт на 150: Разопаковане на архива" включва около 450 творби,  от 1890-те до 50-те, с архитектурни рисунки, модели и снимки.
 
Музеят в Милуоки ще представи нова изложба „Франк Лойд Райт: Сгради за прерията“ с фокус върху литографиите на знаменития архитект публикувани през 1911 година от берлинската фирма Ернст Васмут, изложбата включва и мебели, стъклопис и дизайн.
 
Проектираният от Райт музей Гугенхайм в Ню Йорк по изключение ще бъде отворен в четвъртък 8-ми юни с вход от 1,50$ и безплатен мъфин всеки ще може да разгледа рядко излагани фотографии от строежа на музея. На 13 юни посетителите могат да участват в безплатен тур след края на работното време на музея, да получат временна татуировка или да се изявят в работилница по архитектура.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!