НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скулптура на Роден беше продадена за 3,6 милиона евро (02.06.2017)

Скулптурата от бял мрамор "Андромеда" от Огюст Роден беше продадена за 3,6 милиона евро на търг в Париж, съобщи АФП. Такава творба много рядко се появява на публичен търг, тъй като Роден завещава своите произведения на френския народ и сега повечето от тях са в неговия музей в Париж и в Музея д'Орсе (Париж).

Предварителната оценка на аукционна къща "Аркюриал" за скулптурата беше от 800 000 до 1,2 милиона евро. Наддаването на търга бързо достигна до 3 670 600 евро (4,1 милиона долара).
 
Скулптурата "Андромеда" е изработена така, че да има контраст между мраморния блок, оставен в естествено състояние, и много внимателно шлифованото тяло на дъщерята митологичната героиня. Андромеда в древногръцката митология е дъщеря на царя и царицата на Етиопия – Цефей и Касиопея. Тъй като майка ѝ обижда Посейдон, твърдейки че е по-красива от нереидите, богът изпраща чудовище, което напада Аргос. Единственото спасение за града е да жертват дъщерята на царя. От тази участ е спасена от Персей, който вкаменява чудовището, дошло да я вземе, използвайки главата на Медуза Горгона.
 
Предложената на търг в "Аркюриал" скулптурата е била собственост на едно семейство почти 130 години. Роден я подарил на свой приятел и клиент - чилийски дипломат, живеещ в Париж в края на 19-и век. Семейството я предавало от поколение на поколение от 1988 г. досега. Скулптурата била идентифицирана миналата година от Брюно Жобер, директор на отдела "Импресионисти и Модернисти" в "Аркюриал", и негов колега, които правели инвентаризация в Испания.
 
От тази скулптура съществуват още четири екземпляра, три от които са в колекциите на музеите "Роден" в Париж и Филаделфия и в Музея на изящните изкуства в Буенос Айрес. Четвъртата е купена от частно лице за 3 милиона долара през 2006 г. на търг в Ню Йорк. 
 
Мраморната скулптура "Вечна пролет" на Огюст Роден беше продадена на търг миналата година в Ню Йорк за 20,4 милиона долара - рекордна сума за творба на френския майстор.
 
Андромеда
Андромеда
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!