НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Стоян Филипов – FIL оставя живописни следи в галерия "Сезони" (13.06.2017)
 От 14 до 30 юни в арт пространството на галерия Сезони ще бъде експонирана живописната изложба „Изборът“ на Стоян Филипов – FIL. Житейският и  професионалният  път на художника е свързан с точните науки, със строително-инженерните специалности. Вътрешната среща на FIL с изобразителното изкуство, е истинско чудо в живота му. Живописта за автора се превръща в  осъзнат, дълбоко зрял избор, в Изборът на изборите. С разум и чувства започва да рисува в началото на 2001 г. в Америка и рисуването става за него смисъл, любов и страст на човек, който преоткрива света и хората по нов начин. Първите публични изяви на автора се реализират през 2007г. Художникът избира и обича да експериментира с масло върху платно, да обогатява традиционните нагласи. Участва в общи изложби, които се организират всяка година в галерия "Калектърс" в Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Почти всяка година от 2008 г. присъства със свои творби и в двете издания до 2013 г. Има шест самостоятелни изложби на родна земя. Картини на Стоян Филипов са притежание на частни колекции в Атланта, Чарлстън, Мъртъл Бийч, Южна Каролина, Ню Йорк, Канада, Германия, България и др. В настоящата експозиция по- голямата част от картините са нови, създадени и избрани специално за изложбата на автора в галерия „СЕЗОНИ.“ Зрителите и колекционерите ще се срещнат с повечето творби за първи път.

FIL не имитира природата и хората. Портрет, натюрморт и пейзаж – това са трите живописни опорни точки за FIL.  Той не  пренася буквално заобикалящия ни свят, а го създава наново, отново, изначално. Затова платната  му "тежат" от емоция и експресия, така както се изгражда жива и плътна материя, силно индивидуална  живописна тъкан. Това изграждане е със смели четки, често е само с два или три цвята от богатството на палитрата. Друг път е наситено с цвят и винаги е със задълбочено натрупване и наслагване, често дължащо се на непрекъснато търсене на автора,  на съмнения и недоволство от постигнатото преди това. Живата природа в изкуството на Стоян Филипов е като жива вода, въздухът като щедри шепи духовен озон. Осъзнава или не, FIL е истински артист в своя живописен жест и открития, понякога особен, като самия него. Картините му, една до друга си говорят с чувствителността на своя създател. В повечето от тях, няма какво да отнемеш, няма и какво да прибавиш. Струва ти се, че са нарисувани на един дъх /няма значение дали е така наистина/, но не оставаш равнодушен и си въвлечен в загадъчни дълбочини на тъмното и светлото.

FIL живее и рисува няколко живота в един, който ние зрителите поемаме на екс като чиста, силна и истинска водка, от която не ни боли главата на следващия ден, защото не е фалшива. Магнетични и неповторими със своите погледи са портретите на FIL, неподражаеми и естетически вкусни натюрморти, от пейзажите на художника надничат дървета, стрехи, брегове и дюни. Душата на природата в живописта на автора, се е подслонила в един откровен, опростен, по- човешки и непретенциозен свят. FIL не рисува очи, той рисува погледи. FIL не прави портрети, той портретува състояния. FIL не изгражда пейзажи, той оставя живописни следи, които да ни напомнят, че винаги има отсрещен бряг

Стоян Филипов
Стоян Филипов
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!