НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят „Бойманс – Ван Бьонинген” в Ротердам се опитва да насърчи посетителите да разглеждат бавно произведенията на изкуството (16.06.2017)

 От 10 юни постоянната колекция на музея Бойманс – Ван Бьонинген  е представена  в изцяло нов ред. Куратор на изложбата е Карел Блоткамп, артист и професор по история на изкуството в Свободния университет в Амстердам. Той се надява, че по този начин ще съблазни посетителите да прекарват повече време с произведенията на изкуството, като споделя „Искам да насърча бавно разглеждане”. 

Музеят „Бойманс – Ван Бьонинген” има колекция от повече от 145 000 произведения, датиращи от около XIV г. до днес, включително многобройни произведения на световноизвестни художници. Само 8% от колекцията обаче е изложена и произведенията не са били променяни през последните пет години. Идеята за новата представителна експозиция е да създава вълнуващи конфронтации между старите майстори и модерното изкуство, както и между добре познатите и по-неясните произведения на изкуството.
 
Блоткамп е избрал да се върне към хронологичното подреждане на произведенията, но „с обрат”. „Разделих колекцията в осем блока. Това е като да пътувате напред и назад през историята на изкуството в машина на времето. Надявам се рязкото преминаване между периодите да изостри окото и да стимулира ума”, споделя той. 
 
Специално внимание е обърнато на дизайна и използването на цветовете: „Всяка времева зона има различен цвят, светъл за модерното изкуство и по-тъмен за старите майстори. Специфичните нюанси идват от палитрата, която художникът Питър Стройкен разработва специално за музея Бойманс ван Беунинген. Използваме виолетови за най-старите религиозни произведения на изкуството. Ще бъде много красиво”, добавя още кураторът. 
 
В новата експозиция, акцентът е върху изкуството след 1945 г., с много място за по-скритите аспекти на колекцията, като графики и рисунки. Тя включва произведения на световноизвестни художници като Пол Сезан, Марк Ротко, Доналд Джъд и Анселм Кифер, но и по-малко известни холандски художници като Сузе Робъртсън, Пике Кох и Кийс Тимер. Блоткамп представя най-прочутите шедьоври на музея в нова светлина и изважда на показ няколко съкровища от складовете. Надеждата му е, че дисплеите ще насърчат посетителите да прекарват повече време с произведенията. „Не само искам те да разглеждат по-дълго, но и по-интензивно. Средно посетителите в музея прекарват осем секунди с произведение. Ще изпълня мисията си, ако успея да удължа това време между 10 и 15 секунди”, надява се кураторът. 
 
Много посетители на музея Бойманс Ван Бюнинген са изненадани от богатството на постоянната колекция. Богатството на колекцията на музея е отчасти благодарение на страстта на 1700 частни колекционери, които са дарили невероятните 50 000 произведения на изкуството по време на 170-те години на съществуването на музея. В допълнение към живописта, скулптурата, модерното, съвременното и приложното изкуство, музеят разполага и с колекции от индустриални предмети за дома и промишлен дизайн. Колекцията на музея от графики,  рисунки, ранна нидерландска живопис, импресионизъм и сюрреализъм се нарежда сред най-добрите в света.
 
Карел Блоткамп (1945 г.) е професор по история на съвременното изкуство в Свободния университета на Амстердам от 1982 г. до 2007 г. Той е пише трудове върху Де стийл и магическия реализъм, като е автор и на монографии за Пийт Мондриан, Ад Дакерс,  Карл Висер и Даан ван Злат. Блоткамп е активен като художник от 1967 г. насам. 
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!