НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първото селфи на Уорхол се очаква да донесе 7 000 000 паунда (20.06.2017)

 Ако има художник, който олицетворява селфи културата, то това е Анди Уорхол. Именно за това е истинско събитие, че първия автопортрет на поп арт художника ще бъде предложен на аукцион за първи път. Водеше се дебат относно това, дали Уорхол всъщност е казал, че „в бъдеще всеки ще бъде световно известен за 15 минути“, но изречението несъмнено приляга на неговия бранд и история. И в съвременната социална медия и свят наситен със селфита, прогнозата никога не е звучала по-точно.

Автопортретът (1963-1964 год.) отбелязва момента, в който 35 годишният Уорхол е обърнал фотоапаратът към себе си и така създава икона на знаменитост. Платното, което е в същата частна колекция от 80-те години на миналия век, се очаква да бъде продадено за 7 милиона паунда в Сотбис на 28 юни.
 
 „Първите автопортрети на автора никога не са се били по-актуални в съвременната култура. Това е произведение с огромно художествено и историческо значение, което бележи моментът, когато Уорхол се присъединява към канона на великите автопортретисти“, казва Джеймс Севиер, старши специалист по съвременно изкуство в Сотбис.
 
Уорхол създадва по-голямо произведение чрез ситопечат, използвайки снимките направени в кабинка за снимки в Ню Йорк. Той е използвал фото кабинката и по-рано, за да създаде „Итъл Скъл 36 пъти“ (1963), портрет на известна колекционерка от Ню Йорк , който в момента е съвместно притежаван от музея Уитни за американско изкуство и Метрополитън, Ню Йорк.
 
Години по-късно, Скъл описва как Уорхол я е завел на увеселителната аркада на 42 улица в Ню Йорк, за да направи снимките: „Бягахме от една кабинка до друга, и той направи всички тези снимки, които съхнеха навсякъде. Бях толкова доволна. Мислех да ходя там за всички мои снимки отсега нататък.“ www.repsswiss.com
 
Автопортретите са жанр, към който Уорхол се връща през 60те години на ХХ век и на интервали през следващите десетилетия. След автопортретът му от 1967 година, неговите „селфита“ стават все по-обсебени от смърността и крехкостта на човешкия живот.
 
rolex-replica.casualshoesreview.com/ rolex replica
 
Автопортрет (1963-1964 г.)
Автопортрет (1963-1964 г.)
Итъл Скъл 36 пъти
Итъл Скъл 36 пъти
Итъл Скъл
Итъл Скъл
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!