НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата "Да умреш от смях" ни предава нов „урок по различие“ (20.06.2017)

Изложбата "Да умреш от смях" е първата курирана тематична изложба, включена в рамките на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството от първото му издание досега. Темата на Биеналето „Да се смееш в лицето на …“ е вдъхновила общо 750 автори от 78 държави, които изпратиха 1308 творби за участие в изложбите (464 карикатури, 813 произведения на съвременно изкуство и 31 творби за кураторската изложба). Двете експозиции могат да бъдат видяни до 30 септември в Габрово.

Повърхностният прочит на заглавието "Да умреш от смях" може да се окаже подвеждащ за онези, които са склонни да свързват смеха със зала криви огледала. Затова е важно да се подчертае идеята на куратора Марко Стаменкович от Сърбия. А тя е опит за представяне на предполагаемо противоположни и несъвместими неща в една обща картина, събуждаща твърде различни възприятия у зрителя. Изложбата, включваща 27 автори от 19 държави, се занимава именно с исторически и културно разнообразни взаимодействия на явленията хумор и човешката смъртност.

Тук хуморът се разбира като средство за придобиване на знание, а не единствено за постигане и изразяване на удоволствие; той може да преобърне надолу с главата здравия разум, в съответствие с преобръщането на рационалността, да ни предаде нов „урок по различие“ на човечеството като сложна система от мисли, вярвания, ритуали и бит. 

Кой e Марко Стаменкович? Роден и израсъл в южна Сърбия, Стаменкович е историк в областта на изкуствата, чиито интереси гравитират около политическата рационалност на създаването на изображения и визуалната комуникация в глобалния контекст. През последното десетилетие той работи главно в сферата на съвременните визуални изкуства като куратор, критик, писател и лектор с фокус върху пресечната точка на визуалното мислене със социалните теории, политическите философии и културните практики на потиснатите. 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!