НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Модилиани с нов каталог и серия предстоящи международни изложби (23.06.2017)

Американският учен Кенет Уейн планира „вариация на традиционния каталог“ резоне / raisonné на италианския художник Амедео Модилиани. Каталог резоне е научно изследване, което събира абсолютно всички известни творби от един автор, изключително трудна задача що се отнася до творчеството на Амедео Модилиани заради многото фалшификати на пазара.

Пазарът на творби на Модилиани, остава в значителна несигурност свързана с автентичността на някои творби, наводнен с фалшификати и с недостиг на надеждни експертни познания, както и „боричкания“ между изследователи. Поне петима изкуствоведи са създали каталози резонета на живописните картини на майстора, но само един е приет от повечето аукционни къщи – този на Амброджио Церони. Каталогът на Церони с творби на италианския майстор публикуван за първи път през 1958 година се смята за еталон, но често се твърди, че изданието съдържа празнини, тъй като в списъка му с 337 творби  се включват само творби, които Церони е видял лично, а той не е пътувал в САЩ.
 
Проектът Modigliani създаден от Уейн през 2013 година цели да хвърли нова светлина върху пазара, съсипан от фалшификати и скандали. „Планираме да публикуваме добавка към каталога на Церони с 50 произведения, до 2020 година.“, заявява Уейн. Това ще бъде последвано от подробни онлайн публикации за творбите от каталога Церони. 
Освен каталога Кенет Уейн организира изложба на произведенията на Модилиани във фондация Barnes във Филаделфия, насрочена за 2020 година, когато е стотната годишнина от смъртта на художника. В допълнение,  Тейт Модерн от 23 ноевмри до 2 април 2018 година започва  значимо проучване, а също така и изложба на ранните рисунки в еврейския музей в Ню Йорк (15 септември – 4 февруари 2018 г.). 
 
В противовес на това, базираният в Париж историк Марк Рестелини заяви пред списание Vanity Fair, че неговата организация, Институт Рестелини, планира да пусне по-късно тази година онлайн платен каталог на картините на Модилиани. Междувременно, международен екип от учени и куратори целят да изяснят техниката на Модилиани чрез научни анализи. Джийн Батилде-Лакорт, куратор в Съвременно изкуство в музея Lille Metropole, асистира проучването свързано с произведенията на Модилиани във френските музейни колекции.
 
Амедео Модилиани
Амедео Модилиани
каталогът на Церони
каталогът на Церони
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!