НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нов рекорд за творба на Кандински (27.06.2017)
 „Това е Кандински 1913 година“, каза Хюго Нейтън, обяснявайки защо той  е предложил рекордните 29,2 милиона паунда (33 милиона паунда с таксите) за картината на Василий Кандински „Bild mit weissen Linien” на търга в Сотбис за импресионистично и съвременно изкуство на 22 юни в Лондон.

Нейтън от намиращата се в Лондон  консултантска къща за изкуство Beaumont Nathan, сподели, че  е купил масленото платно от името на “частен колекционер“. Творбата, която е „ранно нахлуване“ в абстракцията е била с оценъчна стойност от 35 милиона долара. Печелившото предложение на Нейтън срещу Пати Уонг, председател на азиатския Сотбис, бе посрещнато с аплодисменти от публиката, станала свидетел на продажба на значима творба и зарадвана, че след продължителна битка най-накрая ще се премине към следващия лот за наддаване.

Само 6 лота по-рано, картината "Landschaft mit gruenem Haus" на Мурнау (пейзаж от 1909 година от периода преди да се обърне изцяло към абстракцията), бе продадена по телефона за 18,5 милиона паунда (20,9 милиона паунда с такси), минавайки стария рекорд за художника от 18,7 милиона паунда поставен в Кристис, Ню Йорк през ноември 2016 година.

По телефона бе продадена и скулптурата "Grande figure" на Алберто Джакомети (1947 г.)  за 15,8 милиона паунда (17,9 милиона паунда с такси).

Този търг бе разделен на две половини с обща печалба 129 милиона паунда (148,9 милиона паунда с таксите).

Първата част от търга бе „Реален размер”, привлекателна селекция от 35 малки произведения курирани от Томас Бопард от Сотбис. Те бяха посрещнати със смесени реакции и общо 66% продадени произведения за общата сума от 17,4 милиона пауна (21 милиона паунда с таксите), малко по-ниско от предвижданите 19,3 -27,9 милиона паунда. Произведенията с най-ниска стойност като цяло не намериха купувачи. Иронично, на вечерта за импресионистично и съвременно изкуство, най-силният лот на търга бе картина на стар майстор – живописен натюрморт от цветя от холандския художник Амброзий Босхарт Старши (1573 – 1621). Тя бе продадена на азиатски частен колекционер,  за средна цена от 2,5 милиона паунда (2,97 милиона паунда с такси).

Основната част от аукциона бе по-малка, 23 лота, но донесе печалба от 112 милиона паунда (127,9 милиона паунда с таксите) с продадени 74% от всички предложения. Макар и едва да влиза в предварителната оценка от 110,6 – 142,6 милиона паунда, тази сума е с 24% по-висока от еквивалентна продажба в Лондон миналия юни, която събра 103,3 милиона паунда с таксите. Водени от споменатата картина "Bild mit weissen Linien" на Кандински, това е първият път, когато Сотбис продават три произведения за над 20 милиона паунда (след като се добавят такси) в един търг за импресионистично и съвременно изкуство, в Лондон. Лиричната картина на Хуан Миро „Femme et oiseaux“ (1940), която е осмата от поредицата от 23 съзвездни произведения бе продадена за 21,7 милиона паунда (24,6 милиона паунда с таксите).

Въпреки продължаващата политическа несигурност търгът тази вечер подобри еквивалентния търг на Сотбис за 2016 г., който се проведе в нощта след спорния вот "Брекзит". Сега погледите са насочени към търга на Кристис следващата седмица, който се радва на по-добър обем произведения от миналата година.

Василий Кандински „Bild mit weissen Linien”
Василий Кандински „Bild mit weissen Linien”
Василий Кандински „Bild mit weissen Linien”
Василий Кандински „Bild mit weissen Linien”
Василий Кандински „Bild mit weissen Linien”
Василий Кандински „Bild mit weissen Linien”

"Landschaft mit gruenem Haus" на Мурнау
натюрморт, Амброзий Босхарт Старши
натюрморт, Амброзий Босхарт Старши

"Grande figure", Алберто Джакомети
.
.
Хуан Миро „Femme et oiseaux“
Хуан Миро „Femme et oiseaux“
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!