НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо е разследвана от ФБР (27.06.2017)

 Леонардо Ди Каприо се оказа въвлечен във финансова измама заради подаръци получени от лица включени в разследване на ФБР. Страстта на актьора към произведенията на изкуството е известна, нерядко той е забелязван на аукциони, а събраната от него колекция е значителна. Леонардо Ди Каприо е предложил да предаде на ФБР колаж на Жан Мишел Баския на стойност 9 милиона долара и платно на Пабло Пикасо струващо 3,2 милиона долара, които фигурират в измама с премиер министъра на Малайзия и свързания с него финансист и колекционер Джо Лоу.

Наскоро американското министерство на правосъдието публикува нови подробности за разследването на предполагаемата схема за пране на пари през Малайзия на стойност 4,5 милиарда долара, в която се оказа въвлечен финансистът и колекционер на изкуство Лоу Тек Джо, известен като Джо Лоу, а сега и кинозвездата Леонардо Ди Каприо. Според новото дело, заведено от прокуратурата на Калифорния, фондът 1Malaysia Development Berhard, основан от премиер министъра на Малайзия през 2009 година, е харчил средства от бюджета за луксозни стоки за лично ползване от самия държавен глава, като сред тях са произведения на изкуството, частни самолети, недвижими имоти по цял свят и други луксозни стоки (например 23 бутилки шампанско Cristal на 23-тия рожден ден на актрисата Линдзи Лоън).
 
Фактът, че незаконно присвоените пари са използвани за финансиране на заснемането на филма „Вълкът от Уолстрийт“ е бил известен по-рано. От новия иск става ясно, че подарените картини на Ди Каприо „Натюрморт с глава на бик“ на Пабло Пикасо и „Червен човек едно“ на Жан Мишел Баския са придобити с тези пари. И двете произведения са били купени в галерия Helly Nahmad от финансовата корпорация Tanore, която се смята, че принадлежи на Джо Лоу и е получавала средства от 1Malaysia Development Berhard.
 
В материалите по делото се подчертава, че тази корпорация е водила активна дейност по закупуване от нюйоркски аукциони от 2013 година насам. Ищецът твърди, че Tanore е придобила 5 произведения на изкуството на обща стойност 58,4 милиона долара – както се вижда от фактурите, например на благотворителни търгове организирани от Ди Каприо на 13 май 2013 година. На вечерните търгове за следвоенно и съвременно изкуство на Кристис на 15 май 2013 година Tanore купува „Прашни глави“ на Жан Мишел Баскиа за 48,9 милиона долара (по това време рекордна цена за творба на художника), „Без име – стоящ мобил“ на Александър Калдер за 5,4 милиона долара, а също и „Морски шах“ за 3 милиона долара.
 
Още през миналата година Лео Ди Каприо разбра, че към Джо Лоу са предявени обвинения; тогава той се обърна към министерството на правосъдието, а сега е готов да се откаже и от картините, които са веществени доказателства.
 
творбата на Пикасо подарена на Ди Каприо
творбата на Пикасо подарена на Ди Каприо
„Червен човек едно“, Жан Мишел Баския
„Червен човек едно“, Жан Мишел Баския
„Без име – стоящ мобил“, Александър Калдер
„Без име – стоящ мобил“, Александър Калдер
благотворителния търг на Леонардо Ди Каприо
благотворителния търг на Леонардо Ди Каприо
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!