НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на немския експресионист Макс Бекман беше продадена за рекордните 36 млн. паунда (30.06.2017)
 Картината на известния германски художник Макс Бекман „Адът на птиците“ беше продадена на търг за рекордната сума от 36 млн. паунда (40,8 млн. евро). Това е нов рекорд за германския експресионист. Платното  изобразява подобни на птици същества, които връхлитат голи хора и е нарисувано през 1937-1938 г.

„Тази емблематична картина е единодушно призната като „Герника“ на експресионизма и международния интерес свидетелства въодушевеното наддаване в залата и по телефона“, каза Адриен Мейе, международен директор на отдела за импресионизъм и съвременно изкуство на аукционната къща „Кристис“, която организира търга.“

Първоначално оценена на 38 млн. долара, „Адът на птиците“ бързо разби предишния рекорд за творба на Бекман, поставен през 2001 г. със сумата от 22,5 млн. долара.

Макс Бекман се радва на голяма популярност в родната си Германия в средата на ХХ век. Някои от най-известните търговци на произведения на изкуството предлагат творбите му на частни колекционери до идването на нацисткия режим, когато произведенията му са обявени за част от така нареченото „дегенеративно изкуство” и през 1937 г. са премахнати от германските музеи.

След като напуска Германия, Бекман се мести в Амстердам, където живее в продължение на десетилетие, преди да замине за САЩ. Художникът умира в Ню Йорк на 66-годишна възраст на път за музея „Метрополитън“, където е изложен неговият „Автопортрет в синьо яке”.
Max Beckmann's Hölle der Vögel (1937-1938)
Max Beckmann's Hölle der Vögel (1937-1938)
Max Beckmann's Self-Portrait in Blue Jacket
Max Beckmann's Self-Portrait in Blue Jacket
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!