НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
10 от скулптурите на Лучо Фонтана ще бъдат възстановени за изложба в Милано (04.07.2017)

Апетитът за изложби посветени на италианския художник изглеждат нестихващи с нова експозиция планирана тази есен в обширното пространство Pirelli HangarBicocca в Милано (Ambienti-Environments, 21 септември – 25 февруари). Кураторите на италианското мероприятие ще съберат заедно десет от впечатляващите Ambienti(Environments) на Фонтана в сътрудничество с фондацията Lucio Fontana, базирана в Милано.

Изложбата ще включва реконструкции на някои от най-важните творби показвани в различни институции като Walker Art Center в Минеаполис през 1966 година и музеят Stedelijk в Амстердам през 1967 година. В последния се намирала инсталация, която представлява лилава неонова тръба закачена в светло-розова стая.
 
„Всички произведения в изложбата са реконструкции от Spatial Environments на Фонтана – художникът е изложил около 17 произведения от 1949 до 1968 година, като всички били унищожени след като били изложени“, заяви говорител на Pirelli.
 
След като кураторите на изложбата, сред които Марина Пуглиес,  професор в Калифорнийския колеж по изкуствата в Сан Франциско прегледали и изследвали материали като писма, архитектурни планове, исторически фотографии и интервюта, те създали наново произведенията в Милано. Всичко това дало възможност да се реализират архитектурните проекти наново. „Има само една среда (Environment-Ambiente spaziale), от 1967 година, която е взета назаем и е реконструкция от колекцията на Castello di Rivoli Museo dÂrte Contemporanea (в Торино) от 1981 година“, заявява говорителят.
 
Фонтана разработва първата пространствена среда през 1949 година, когато окачва серията Day-Glo папие маше форми от тавана на затъмнена стая в галерията Naviglio в Милано (Ambiente spaziale a luce nera).
В списанието „Тейт“ през 2008-ма година, Франческа Пасини заявява „Това бе откровение, което представи нова концепция за интерактивност“. Фонтана обяснява своя подход като заявява „Пространственият художник вече не налага фигуралната тема на зрителя, а го поставя на място, в което той сам я създава чрез неговото собствено въображение и образите, които получава.“
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!