НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шедьовър на Търнър остава в частни ръце (07.07.2017)
 Едно от най-великите произведения на Джоузеф Търнър остава в частни ръце след аукцион на Сотбис, Лондон. Ehrenbreitstein е късна работа, датирана от 1835 г., период, който се смята за най-добрия в творчеството на Търнър. Други творби от този период сега са в най-големите музеи в света, като само малка част от тях с такова значение и качество остават частна собственост.
Картината изобразява разрушената крепост Ehrenbreitstein близо - място със специално значение за Търнър. Макар че е направил много рисунки и акварели с немски изгледи, това е най-важната живопис от Германия, която Търнър е рисувал някога.
 
Наричан "художник на светлината", Търнър е считан за най-големият майстор на Великобритания, чийто безпрецедентен стил не само има дълбоко и трайно въздействие върху британското изкуство, но и е жизненоважен предшественик както на импресионизма, така и на много по-късните абстрактни експресионисти. По-рано тази година Търнър бе избран за новото лице на британската банкнота от 20 паунда, след като беше обявен за най-важния художник в страната след анкета с 500 имена, предложени от британската общественост.
 
Произведения с такова зашеметяващо качество от Търнър са рядкост на пазара. Последният пример, който бе предложен (Рим от планината Авентийн, рисуван през същата година като Ehrenbreitstein и предлаган в Сотбис през 2014 г.), реализира рекордните 30,3 милиона /47,6 милиона долара с таксите/ - най-високата цена за британския художник и постави Търнър заедно с Рубенс и Рафаел като един от тримата художници от епохата преди импресионизма, които са постигнали цени на това ниво.
 
Също така за продажба беше предложена и допълнителна необичайно голяма група от десет произведения на хартия на Търнър (сред тях ранен акварел на Ehrenbreitstein), която заедно с Ehrenbreitstein е най-голямата разпродажба на творби от британския майстор. Групата от 10 творби на хартия събра комбинирани 1.3 милиона долара. 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!