НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Мраморни лъвове, част от скулптурната украса на гроба на Шарл V, бяха продадени на търг за над 9,3 млн. лири (11.07.2017)

 Мраморна скулптура от XIV век, изобразяваща два лъва с опрени един до друг гърбове, създадена, за да послужи като украса на гроба на Шарл V, бе продадена на търг в Лондон за над 9,3 млн. лири, съобщава аукционна къща Christie’s.

Произведението е изработено в период от две години – между 1364 и 1366 г. То е било поръчано на художника Андре Бонвьо от Шарл V за гроба му в абатство Сен Дени малко след възкачването му на престола. Шарл V възложил на същия художник създаването на общо четири семейни гробници. Тази на краля е разрушена през 1793 г. Впоследствие гробът на Шарл V е възстановен в базиликата Сен Дени, но без въпросните мраморни лъвове за украса.
 
До днес не е ясно как те са били отделени от гробницата, но в крайна сметка са купени от британеца Томас Нийв по време на посещението му в Париж през 1802 г. 
 
Изкуствоведите са научили за съществуването им благодарение на гравюра от XVIII век. „Повторната поява на този елемент от гробницата представлява впечатляващо откритие“, посочват от Christie’s.
 
Шарл V и Жана Бурбонска
Шарл V и Жана Бурбонска
Шарл V и конетабъл Бертран дьо Геклен миниатюри на Жан Фуке Национална библиотека на Франция
Шарл V и конетабъл Бертран дьо Геклен миниатюри на Жан Фуке Национална библиотека на Франция
Шарл V
Шарл V
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!