НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ново пространство в Москва за пренебрегнатите сгради от съветската ера (18.07.2017)

 Със започването на мащабния проект на властите в Москва да отделят конструктивистки сгради за разрушаване и да преместят около 1,6 милиона жители, в квартал Шаболовка се откри частен музей, който има за цел да запази авангардната архитектура в Русия.

Конструктивизмът възниква като концепция в изкуството около 1913 година, а като стил се обособява около 1920 година. Обхваща различни сфери на изкуството, архитектурата и дизайна. Главната идея на конструктивизма е максимална икономичност и целесъобразност по отношение на материалите, обема, формата и конструкцията. Конструктивистите смятали, че всички части на създавания обект - сграда, интериор или друг вид дизайн, трябва да се намират в строго единство, в което няма случайни, емоционално-спонтанни и необмислени елементи. Конструктивизмът като стил официално е бил забранен, но остава първият стил на младият отечествен дизайн и някой него сгради съществуват и до днес.
 
Подкрепян от частни грантове и доброволци, а не от публично финансиране, музеят „Авант-Гард“, който има за цел да запази образци именно от това време, заема помещение в галерия „На Шаболовке“. Галерията е част от общинската мрежа известна с иновативните си изложби и се намира в хавско-шаболовски жилищен комплекс, построен в края на 20те години на ХХ век от рационалистичните „Аснова“ (Асоциация за нова архитектура). Това е част от район с богато наследство от ранна съветска архитектура и дизайн, доминиран от известната хиперболоидна радио кула Шухов.
 
Музеят включва снимки, археологически фрагменти, архивни материали, чертежи, възстановени дръжки на врати и инструменти принадлежали на визуалния инженер на кулата Владимир Шухов. Историите от уста на уста събрани от дългогодишните жители на Шаболовка са представени на видео екрани.
 
Идеята за пространството идва от местния историк и активист Иля Малков, който е прекарал години в събиране на артефакти от района – много, от които сега са на показ в музея. Според него, кварталът е уникален, защото е построен от нулата след болшевишката революция през 1917 година, за да подслони работниците за новите фабрики и институции.
 
Александра Селиванова, кураторът на проекта описва Шаболовка като музей на открито, който е ценен повече от чуждите туристи, отколкото от руските. „В Москва има разпръснати много паметници на авангарда. Тук можете да дойдете в един сравнително малък район, в който да видите както архитектурните, така и социалните експерименти в тази епоха.“, заявява тя.
 
Минималистичната естетическа и утопична визия на конструктивистката и рационалистична архитектура е непопулярна сред днешните бюрократи. „Идеите, свързани с освобождаването на жените от домакинска работа напълно противоречат на нашите настоящи програми свързани с властите,“ заявява Селиванова. „Традиционното патриархално семейство по никакъв начин не кореспондира с комуналната къща, където всички са абсолютно равни.“
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!