НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тейт отново събира шест от картините на Парламента на Моне (25.07.2017)

За изложба на импресионистите в Лондон, Тейт ще събере отново част от емблематичните изгледи на Моне със сградата на британския парламент. Това е първият път, когато цели 6 произведения от поредицата, от общо 19 известни до момента, са събрани в Европа от 1973 г. насам.

Изложбата – „Импресионистите в Лондон: Френските художници в изгнание (1870-1904)“, трябва да отвори в Тейт Британ през ноември и след това да пътува до Petit Palais в Париж следващата година. Изложбата ще представи Клод Моне и Камий Писаро, бягащи от френско-пруската война през 1870 г., за да дойдат в Лондон и се очертава да бъде поредния „блокбъстър“ на Тейт.
 
При обявяването на експозицията в хотел "Савой" (където Монте остава при по-късните си посещения в Лондон, след като е постигнал успех), директорът на Тейт Британ, Алекс Фаркурсън заяви, че темата резонира с текущите събития : "Това е важен момент в англоевропейските отношения, във време, когато Великобритания се превръща в място за убежище за избягващите конфликти".
 
Сред творбите на Моне ще бъде изглед от 1871 г. на Хайд Парк (Роуд Айлънд, Училище по дизайн). Каролин Корбо-Парсънс, уредник на изложбата, посочва, че художникът е бил впечатлен от големите паркове в Лондон, където (за разлика от Париж) човек може да ходи по тревата. Въпреки че картината е пресичана от пътеки, никой от изобразените десетки хора не ги използва.
 
Друг френски импресионист от английски произход – Алфред Сисле ще бъде представен от няколко картини, включително „Изглед на Темза от моста Чаринг Крос“ (1874). Тя се отпуска назаем от Андрю Браунсорд, британски предприемач и филантроп, който е направил своето състояние от бизнес с поздравителни картички.
 
Писаро се завръща в Лондон през 1892 г. и две от картините му ще се завърнат в Обединеното кралство за първи път. Изглед от прозореца на къщата му на Кий Грийн показващ църквата "Св. Анна" и нейния двор, където са погребани художниците Йохан Зофани и Томас Гейнсбъроу. Тя ще бъде заета от професор Марк Кауфман, руски бизнесмен. 
 
Друг заем на Писаро ще бъде „Кю Грийн“ (Musée d'Orsay, Париж), която изобразява и мач за крикет. Корбо-Парсънс посочва, че Писаро е очарован от крикета, а "неговите потомци все още са много запалени от играта".
 
Сред по-късните творби от Моне ще бъде изложена почти абстрактна гледка към светлините на площад "Лестър" (заем от колекцията на починалия швейцарски колекционер Жан Планке и съпругата му Сузане). От едно и също посещение в Лондон  има два речни пейзажа от моста Чаринг Крос, направени от Савой, заем от частни колекции. Моне бил толкова завладян от мъглата на Лондон, че тя го вдъхновява серията му от гледки към реките в много разнообразни условия.


• „Импресионистите в Лондон: френските художници в изгнание (1870-1904)“, Тейт Британ, 2 ноември-29 април 2018 г. и Petit Palais, Париж, 21 юни-14 октомври 2018 г.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Клод Моне
Клод Моне
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!