НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия Moretti Fine Art, водещ играч на пазара за антики отваря в Монте Карло с две исторически изложби (25.07.2017)

 Едно от най-мащабните събития това лято – отварянето на прочутата антикварна галерия Moretti Fine Art в Монте Карло. Новото изложбено пространство ще бъде разположено в сърцето на Монако, недалеч от Place du Casino на площ от 200 кв. м.

Филиалът в Монако ще бъде четвъртият на галерията. Moretti Fine Art е създадена през 1999 година във Флоренция с изложбата „От Бернардо Дади до Джорджо Вазари“. Много бързо галерията се превръща в един от най-големите водещи играчи на пазара за антики. Постоянното участие в най-големите световни панаири, сред които TEFAF в Маастрихт, Frieze Masters в Лондон, биеналето за антиквари в Париж и биеналето в палацо Корсини във Флоренция прави галерията известна далеч извън пределите на Италия. Основна област на нейните интереси е италианското изкуство от XIV-XVIII век, и по-специално тосканската школа.  Въпреки това, понякога експериментира извън рамките на своята специализация.
Moretti е пример за това, как галерия, която се занимава със стари майстори води съвършено съвременен бизнес. Подобно на гигантите на пазаза за съвременно изкуство като Gagosian, White Cube, Pace или Hauser & Wirth, Moretti има филиали в няколко града по света. През 2005 година, те откриват представителство в Лондон, а в следващата година се преместват на една от най-горещите точки на картата на света на антики – Дюк Стрийт. През 2007 година се появява филиалът в Ню Йорк, в близост до музея Метрополитън.
 
До голяма степен съвременната политика на галерията се води благодарение на младия и енергичен собственик – Фабрицио Морети. Първата си галерия той открива едва на 22 годишна възраст, като както самият той твърди, до 18 годишна възраст не се е интересувал от изкуство. Въпреки нежеланието му да изучава изкуството, той е бил заобиколен от него в детството си. Бащата на Морети е един от най-известните арт дилъри на Италия. Сега Фабрицио коментира, че животът му прилича на живота на циганин, който не знае в кой град ще бъде утре. Именно такъв номадски начин на живот е характерен за повечето професионалисти в света на изкуството.
 
Moretti е една от малкото антикварни галерии, които работят с аукционните къщи. През 2015та година съвместно със Сотбис в Ню Йорк провеждат благотворителен търг, като излага 30 италиански творби на стари майстори. Част от средствата от тяхната продажба е дадена за специализирана грижа за деца, а друга – в Метрополитън музей в Ню Йорк.
 
Новото арт пространство на галерията в Монако ще се открие с изложбата „Glazed: The Legacy of the Della Robbia“. Там ще могат да се видят 18 шедьоври направени от представителите на известната артистична династия дела Робиа. Начало на династията полага Лука дела Робиа, знаменит флорентински майстор, вдъхващ нов живот в техниката майолика. Той е съвременник на великия Донатело, който реформира релефа, като го изгражда по законите на переспективата. Попивайки уроците на Донатело, Лука дела Робиа все още търси своя път в изкуството, опитвайки се да експериментира с нови технологии.  Той измисля специална цветна глазура на основата на олово, закалено в огъня и започва да създава релефи. Новаторството на Лука дела Робиа е, че въпреки техниката майолика се е използвала и по-рано, той пръв я прилага в големи скулптурни произведения. Неговите творби украсяват множество църкви във Флоренция и не само, в това число и капелата Паци, чийто архитект е бил Филипо Брунелески и параклиса Разпятие в църквата Сан Миниато ал Монте.
 
Талантът на Лука дела Робиа не остава незабелзяан от Джорджо Вазари, който пише неговата биография: „…Напълно изоставил бижутерския бизнес, той се отдава на скулптурата и вече не прави нищо друго, цял ден работи с длетото и рисува през нощта. Той прави това с такова старание, че когато чувствал, че краката са му замръзнали през нощта, за да не се отклонява от рисунката ги сгрява в кошницата със стружки.“
 
Тайната на глазурата дълго време не излизала извън пределите на семейство дела Робиа, След смъртта на Лука, работилницата била оглавена от племенника му Андреа. През XVI век работилницата започнала да усъвършенства техниката на цветната майолика, като въвежда нови цветове. Шедьовър на Андреа дела Робиа са медальони направени за сиропиталище във Флоренция (Оспедале дели Иноченти).
Заедно с изложбата на семейство дела Робиа в Moretti се показва и още истински „блокбъстър“ от съвременни шедьоври. „Лято в Монако. От импресионизъм до съвременно изкуство“, организирана съвместно с лондонската галерия „Dickinson” ще се проведе от 27 юли до 1 септември. Тук ще бъдат показани великолепни примери за живопис: Едуард Мунк, портрети на Огюст Реноар, пейзажи на Камий Писаро, Густав Курбе, „Голо момче на кон“ от Пабло Пикасо и натюрмот от Хуан Гри. Няма съмнение, че не само за частни колекционери, но и за всеки музей ще бъде чест да придобие толкова изключителни произведения в колекцията си.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!