НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Плакатите на Стефан Десподов в Националната галерия (26.07.2017)

Изложба на големия български график Стефан Десподов-Деспо (1950-2015) се открива на 27 юли, четвъртък, от 18 ч. в Националната галерия – Двореца. Експозицията, която почитателите на характерния сатиричен стил на художника ще могат да видят до 10 септември, включва около 70 негови работи – театрални плакати за спектакли в Народния, Сатирата, „Сълза и смях“ и други театри в столицата и страната, шаржове, рисунки с туш и композиции, изпълнени със смесена техника. Творбите са основно от колекцията на ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил – родния град на Десподов, където изложбата вече бе представена в своята пълнота, но има и от фонда на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, галерия „Възраждане“ в Пловдив, както и собственост на приятели на художника.

Четири в експозицията са произведенията, принадлежащи на Националната галерия. Те са от най-ранния период в кариерата на Деспо, от 1976 до 1989 г. - рисунки с туш с типичния му шаржово-карикатурен почерк, който още тогава се превръща в негова разпознаваема марка. Сред театралните плакати в изложбата са образци, които и сега са „живи“ и се ползват от театрите, тъй като съответните спектакли продължават да са в актуалната им програма: за „Хъшове“ от Иван Вазов в постановка на Александър Морфов, „Козата, или коя е Силвия“ от Едуард Олби под режисурата на Явор Гърдев, „Каквато ти ме искаш“ от Луиджи Пирандело във версията на Теди Москов... Ще бъдат показани и по-стари проекти: за незабравимото „Великденско вино“ с Велко Кънев и режисьор Иван Добчев, „Бурята“ от Шекспир и „На дъното“ от Горки (реж. Ал. Морфов), „Този, който получава плесници“ от Леонид Андреев (реж. Борислав Чакринов) и много други.

В навечерието на изложбата съпругата на художника е дарила на Националната галерия 76 негови плаката. След съответната обработка за запазване на материала те също ще бъдат представени на публиката, обещават от галерията.

Стефан Десподов е сред най-талантливите представители на своето поколение художници. Роден е в Кюстендил. През 1974 г. завършва специалност „Приложна графика“ в Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Изявите му в областта на плаката, сатиричната рисунка и илюстрацията датират още от студентските години. Започва артистичния си път като художествен редактор в издателство „Техника“, а по-късно и във в. „Народна култура“. От 1989 г. работи за независимото списание за литература и публицистика „Глас“, алманах „Мост“, „Литературен вестник“ и др.

Художник-постановчик е на три анимационни филма. Участвал е в над 200 изложби в България и чужбина и е носител на повече от 80 международни и национални професионални награди. Издал е пет авторски албума с творбите си. Финото чувство за хумор и неподражаемият усет за абсурда свързват Стефан Десподов като плакатист за дълги години с Народния театър „Иван Вазов“ и Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!