НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нов комплекс за изкуство в Торино съживява града и подготвя мащабно откриване (28.07.2017)

 След музея за съвременно изкуство "Хамбургер Баххоф", Берлин и лондонския "Тейт Модерн", тенденцията за преобразуване на индустриални сгради в съвременни пространства за изкуство изглежда продължава да се развива в северния италиански град Торино. Officine Grandi Riparazioni (OGR), H-образен комплекс за железопътни ремонтни работи от 19-ти век, обхващащ площ от 35 000 кв. м., се очаква да бъде отворен отново като частно финансиран "център за изкуства и иновации", на 30 септември с три специални произведения създадени за постоянната експозиция от известни творци и две седмици безплатни концерти.

Встъпителната програма, обявена за „Големия взрив, представлява началото на великото възобновяване", казва Масимо Лапучи, генерален директор и генерален секретар на Fondazione CRT, базираната в Торино банкова фондация, която подкрепя проекта с 90 млн. евро. "На историческо място в града, където някога са били ремонтирани влакове, днес идеите могат да се регенерират." Фондацията придоби железопътните работилници безвъзмездно от италианските държавни железници през 2013 г. в партньорство с градския съвет на Торино.
 
Регенерирането ще бъде и в центъра на инсталацията, която южноафриканският художник Уилям Кентридж прави в източния двор на сградата. Procession of Reparationists е съвместно организиран с Castello di Rivoli и е първият от поредица от публични художествени проекти в OGR, които ще станат част от постоянната колекция на Fondazione CRT. Предложеният от куратора на "Риволи" - Каролин Христов-Бакърджиев, парад от черно-метални скулптури е вдъхновен от "индустриалната душа" на сградата, споделя Кентридж.
 
Концертната зала "Sala Fucine" с площ 3 000 кв. м. пък ще бъде домакин на "The Edge of Chaos" (до 14 октомври), интерактивна творба, съчетаваща звук, светлина и движение от лондонското студио за изкуство и дизайн United Visual Artists (UVA) с изпълнения на Chemical Brothers, Джорджо Мородер и супергрупата на Дейвид Бърн Atomic Bomb! Междувременно италианският художник Патрик Тутуфуоко си сътрудничи с благотворителна детска организация, за да създаде „Туту Инфинито“ - футуристичен пейзаж, който ще запълни галерията за временни експозиции от 2,7000 кв. м.
 
Всъщност с едва половината от сградата посветена на изкуството, театъра, танците и музиката (другата част ще бъде хранителен склад и място за наемане от местни стартиращи компании), OGR следва моделът на "международните институции, които според нас са направили най-доброто за обединяване и стимулиране на обмена между визуалните и изпълнителските изкуства ", казва художественият директор Никола Ричиарди, цитирайки Тейт Модърн, Арт център Уокър в Минеаполис и Манчестърския международен фестивал. В програмата за 2018 г. в Торино има самостоятелни изложби на Тино Сегал, Сюзън Хилър и Майк Нелсън.
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!