НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Непоказвано произведение на Сорола вади „Сотбис” (31.05.2010)
"Сотбис" съобщи, че испанският раздел в търга им за европейско изкуство от XIX век, който ще се проведе на 2 юни 2010 г. в Лондон, ще бъде оглавен от редки творби на Хоакин Сорола (1863-1923).

Хоакин Сорола се откроява като един от най-плодовитите и известни художници от XIX век. През 2009 г. животът и творчеството му бяха тема и на голямата ретроспективна изложба в музея „Прадо” в Мадрид.

Пейзажите, сцените от испанския живот или портретите, които са дело на художника са много търсени и от двете страни на Атлантическия океан.

Само „Сотбис” за последните 16 месеца, продава успешно четири негови творби на общата стойност от 6.9 милиона лири.

Този път аукционът ще включва и творби на водещи испански международни художници от времето на Ерменихилдо Англада-Камараса, Рамон Касас, Хосе Гутиерес Солана, Хоакин Мир, Сантяго Русиньол и Фернандо Алварес де Сотомайор.

През май 1900 година, по време на изложението „Universelle” негова творба е бурно приветствана от критиката, а Сорола е удостоен с Голямата награда („Grand Prix”).
В Париж, по време на изложението, когато Клод Моне се изправя пред работата на Сорола, обявявайки твореца за "майсторът на светлината". След завръщането му във Валенсия, в негова чест е организиран банкет и е преименувана една улица в знак на признание на неговите постижения. Художникът пък е определен за ‘любим и достоен син на града’.
Нарисувана през лятото на същата 1900 година във Валенсия, картината „Кръщението” е шедьовър с уникално място сред творчеството на Сорола.Той създава една жива картина преливаща от образи взети от местния фолклор.

Бланка Понс Сорола, експерт по изкуството на художника разкрива, че: "Дамата в зелена пола и черна къса пелерина, седнала на втория ред несъмнено е съпругата на художника Клотилд".

Забележително е, че „Кръщението” остава в авоарите на семейството, което е възложило изработването на картината преди 110 години.

Творбата никога преди не е показвана публично. Оценена е на £ 700,000 - £1,000,000 (€ 800,000 - 1,140,000).

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!