НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Зелена светлина за археологическия парк в Колизеума (01.08.2017)
 Италианското правителство може да пристъпи към план за създаване на нов археологически парк около Колизеума в Рим, отсъди държавния съвет. Върховният съд на Италия също отблокира международния процес по селекция на нов директор, който да контролира древният амфитеатър  и обграждащите го паметници, сред които римския форум, палатинския хълм и Domus Aurea.Едновременно с парка, се създава и структурата Специален надзор за Рим, който ще отговаря за цялата площ и ще може да разчита на 30% от годишните приходи на новия парк. Всяка година Колизеумът се посещава от над 6 милиона туристи и носи приходи от 35 милиона евро. За Специалния надзор ще остават 11 милиона годишно.
Петдесет процента от парите от билети ще остават за Археологическия парк Колизеум, а 20% ще отиват в специален Фонд за солидарност в подкрепа на мрежата от държавни италиански музеи.


Тези решения отхвърлят жалбата на кмета на Рим. От общината не одобряваха реформата на културния министър Франческини, защото се притесняват, че ще загубят сериозните приходи от билети, част от които сега ще отиват при правителството.

Италианският министър на културата Дарио Франческини похвали справедливостта на решението на съда, което ще осъвремени Колизеума заедно с 30 държавни музеи и обекти на културно наследство, които вече са подложени на драматични вътрешни реформи под ново ръководство. „Вече можем да продължим напред с реформите  и иновациите“, заяви Франческини, който ръководи назначенията на нови, по-автономни директори, като за първи път сред тях са 7 чужденци в институции като Уфици във Флоренция и Museo di Capodimonte в Неапол.

Трибуналът в Лацио предизвика спор, когато през месец  май изгони пет от избраните директори  (4 италианци и един австриец), като заявиха, че чужденци не могат да заемат обществени длъжности съгласно националното законодателство. Въпреки че държавният съвет ги възстанови на длъжностите им временно, върховният съд отложи своето окончателно прослушване по делото за 26ти октомви.

Последната присъда за директорството на Колизеума е добра новина за чуждестранните лидери в италианските музеи. Държавният съвет заяви, че принципът на ЕС за свободата на движение, забраняващ дискриминация на основата на националност може да не бъде прилаган единствено само в секторите на въоръжените сили, полиция и други сили за обществен ред, съдебна власт , фискалната администрация и дипломацията. Поради това, съдът реши, че министерството на културата може законно да наеме чужденец, който да управлява бъдещия археологически парк.

Сред 82те кандидатури за работата в Колизеума, 16 са от други страни. Международният комитет в момента е натоварен с подбор на кандидатите за четиригодишната роля с годишно възнаграждение от 145 000 евро. Новият директор се очаква да започне работата си от 1ви януари. 

В Археологическия парк на Колизеума ще има и българско участие. Ирина Бокова, генерален директор на Юнеско, е приела да стане член на УС на новата структура. Поканата към Бокова е била отправена от италианския министър на културата Дарио Франческини, както самият той обяви в Twitter.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!